Ангел Станков: Държавата трябва да поеме Аматьорския футбол

10:16
Ангел Станков: Държавата трябва да поеме Аматьорския футбол
Ангел Станков-Геле бе треньор на Левски през пролетта на 1999 г., като за полусезона записа 14 победи и един равен. Бил е наставник на Беласица, Кремиковци, Чардар Б. Сл, Родопа, а също и на няколко отбора в Сирия. Като нападател Геле Станков е ставал шампион и вземал купата на страната с Левски, вкарвал е голове за Академик Сф и Спартак Вн, изиграл е 10 мача за националния тим.

В момента Геле Станков води националния ни аматьорски тим, с който през 2007 г. игра на финал за европейско първенство. Ето какво каза специално за Winner.Bg специалистът.

- Г-н Станков, в края на септември, в Румъния предстоят квалификации на аматьорския национален тим за европейско първенство? Какво да очакваме?

- Ще отидем в Румъния с една, единствена цел, класиране за финалите на европейското през 2009-а. Ще опитаме да вземем максималното от нелеките ни съперници: Румъния, Украйна и Молдова. Все пак ние сме играли на финала на европейското първенство...

- Имате ли достатъчно прецизен поглед върху футболистите-аматьори?

- Разбира се, но проблемът е, че не се работи достатъчно добре в отборите по места.

- Какво правите, за да промените това?

- Обикалям аматьорските клубове: "В" групите, зоните, нося касетки, дискове, пълни с примерни тренировки. Старая се да помагам спортно-технически на клубните наставници.

- Защо вашите предшественици не са се раздавали така?

- Оставям въпроса без коментар.

- Ще повторите ли успешната формула от преди европейското първенство през 2007-а? Тогава какво направихте, че отбора достигна до финала?

- Осъществихме доста лагери и контроли... Това е нещото, което ни помогна да минем успешно квалификациите в Тетевен срещу Румъния, Гърция и Сан Марино. Много хора тогава подценяваха Сан Марино, а малцина знаеха, че тази държава има право да се изяви с представителния тим на страната.

- Позволете един въпрос на шега! Ако ЦСКА започне шампионата във "В" група, може ли да селектирате играчи от "червените", та със сигурност да вземете първото място на европейското?

- Дори и ЦСКА да изпадне във "В" група, не мога да селектирам състезатели от този клуб, поради една причина – имам право да каня футболисти от 19 до 35-годишна възраст, които в последните 5 години не са имали подписан професионален договор. Ето, поради тази причина не мога да взема никой от ЦСКА, дори и "червените" да се озоват във "В" група, което ми се струва малко вероятно. Все пак ние си имаме достатъчно добри футболисти-аматьори. Не случайно като победители в квалификациите се класирахме за финалите на европейското в Сливен, Стара Загора, Раковски и Раднево.

- Да, но на финала в Сливен загубихте от Полша?

- Поляците от дълго време ритат заедно, биха ни с късмет в продълженията.

- Какви са основните пречки пред българските футболисти-аматьори?

- На първо място е лошата материална база. При по-добри условия за подготовка, аматьорите ни ще се представят по-добре.

- Нищо не казвате за треньорския състав?

- Наставниците също са някакъв вид проблем. Те взимат малко пари, налага се да работят някъде другаде. Поради тази причина не ходят на семинари, не са добре подготвени. Трудно е цял ден да работиш, а после да тренираш тим.

- Навярно нямате голям избор на футболисти?

- Играчите, които не успеят да се реализират в професионалния футбол, отиват в аматьорския. В аматьорските състави има много юноши и доста възрастни футболисти. Това от друга страна е добре, че младите има от кого да се учат.

- Какви други изисквания имате, за да се вдигне още нивото на аматьорския футбол у нас?

- Нужни са повече топки и помагала за тренировъчния процес. Това е голям проблем! Обаче като знам, че състави от "А" група нямат изкуствена футболна стена, как да искаме за аматьорите?!

- Какво е медицинското обслужване, възстановителния процес?

- Който както намери, така се оправя. Възстановителните процедури липсват, а те са толкова важни!

- Какво е спасението в случая?

- Държавата трябва да поеме аматьорския футбол. Важно е общините да проявяват загриженост за децата, юношите, аматьорите. Трябва да им се подсигурят по-добри условия. Защо например да няма държавно аматьорско първенство, с телевизионни права, със спонсори, с реклами. Така мениджърите на по-големите отбори ще могат да наблюдават повече мачове на аматьорите и ще взимат развиващи се млади футболисти, вместо тъмнокожи състезатели, които с нищо не превъзхождат нашите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Valiowes
14.06.2008 13:03

Не само за Аматьорския Национален отбор трябва дъравата да се погрии,но и за Областните Групи (клубни отбори) за В групитеи за Б групите защото като видях стадионите на повечето отбори и че нямат пари аз направо се възмотих ..Помиослих си че не искам да Бада Българин ........