Илиев: Трудно мога да забравя кошмара в Сараево

09:46
Илиев: Трудно мога да забравя кошмара в Сараево
Треньорът на Левски Илиан Или­ев дaдe обширно интервю npeд "Тема Спорт". В него специалистът говори за бит­ката за титлата, уда­рите под кръста и се­лекцията на тима. Той сподели още и рав­носметката си за из­миналите 8 месеца на „Герена".

Г-н Илиев, доколко госту­ването на Черноморец може да се окаже решаващо за крайния изход от борбата за титлата?

- Ние сме длъжни да побеж­даваме във всеки мач. Докол­ко гостуването в Бургас е ре­шаващо... Може да се каже и така: Ако бием в Бургас, ще станем ли шампиони? Отго­ворът е ясен - не. Не трябва да обременяваме футболис­тите с това, че едва ли не срещата с Черноморец е фи­нал. Казвал съм доста пъти на момчетата, че мачове на жи­вот и смърт няма. Все пак футболът е игра, да излезеш и да надиграеш противника, финал е съвсем различно поня­тие. Който е участвал в та­кива, знае какво е. Така че то­зи мач би бил решителен само ако се откъсваме с 52 точки (смее се). А това не е така.

През миналия сезон главна тема в шампионата бяха възможните удари под кръс­та. Свикнахме да го чуваме доста напоследък. Вие готов ли сте за такива? Може ли странични фактори да окажат влияние в битката за титлата?

- Не обръщам внимание на такива неща. Първо, удари под кръста или не, ние тряб­ва да учим отбора да играе при всякакви обстоятелства. В контролите играхме с от­бори от Европа, които се представят добре в Лига Ев­ропа и Шампионската лига. Виждаме, че когато се излезе срещу такива тимове, няма странични фактори - топка­та, съдията, теренът са ед­накви за всички. Никога не съм обръщал внимание на такива неща, защото ние трябва да можем да играем при какви­то и да е обстоятелства.

Следите ли представяне­то на прекия конкурент за титлата - Лудогорец? Обър­нахте ли внимание на фут­болистите, които те прив­лякоха през зимата?

- Естествено, че ги следим. Не сме коне с капаци да гледа­ме само навътре. Но знаем, че в контролите е едно, а в пър­венството е съвсем друго. Освен това те също като нас играха с класни съперници. Та­ка че е добре в такива паузи да си премерим силите с каче­ствени отбори, за да видим докъде сме стигнали.

Успя ли зимната селекция да запълни проблемите на отбора? Намерихте ли точ­ните хора, които да вдиг­нат нивото? През есента имахте доста главоболия в защита.

- В отбрана имахме главно кадрови проблеми. Просто нямахме достатъчно защит­ници. Сега разполагаме с цели петима, от които трябва да изберем. В този Мач ще разпо­лагаме с 4-ма, тъй като Дани­ел Димов е наказан. Мисля, че в момента имаме разнообра­зен тип бранители. Могат да се комбинират опитни като Милиев и Ели с млад футбо­лист като Пламен Димов, който може да израсне, Везалов, който натрупа самочувствие. За момента обаче на него му липсва игрова практи­ка предвид факта, че имаше контузия. По-добре да имаме няколко опции, отколкото да сме като есента без такива.

Преди време казахте, че именно това е голямата ви грешка. Смятахте ли, че се­га я решихте?

- Тогава подценихме ситуа­цията и позволихме да оста­нем само с двама типични централни защитници. Сега не е така. Взехме си поука. Въпросът вече е да изберем правилните хора. В България постоянно се повтаря "Левс­ки е слаб в защита". Не може функцията на един отбор в дефанзивен план да пада само върху отбраната. Мачът между Барселона и Реал ясно показа това. До онзи ден го­ворихме Пуйол и Пике какви страхотни защитници са. Те бият дълбоко в противнико­вото поле, но го правят, тъй като хората пред тях нала­гат невероятна преса при загубата на топка. Точно този фактор доста намаля, заради което всичко пада върху два­мата централни защитници. Връщаме проблема при нас в България. Няма защитници, които да бягат назад при контраатака и да са с лице към нападателите, и да са страхотни. Така че ариергардът играе функция на це­лия отбор. Ако атакуващите футболисти и халфовете зад тях са максимално концент­рирани и агресивни, доста по-малко работа ще има защитата.

Това ли ще е новото, кое­то ще използвате в опит да спечелите дербитата с Лу­догорец и ЦСКА? Отнесохте много критики заради пора­женията от преките си кон­куренти.

- Критиките са нормални, след като си изгубил който и да е мач. И в двата можеше да не паднем, ако бяхме по-концентрирани в дадени си­туации - при гола на ЦСКА и двата на Лудогорец. Това не е защото не си бил агресивен.

През лятото преживяхте голям шок още с идването си начело на отбора. Отпад­нахте от Сараево още във втория квалификационен кръг. Забравихте ли вече то­зи мач?

- Няма как толкова лесно да го забравя този кошмар. Просто си взимаме поуки. Ед­ната от тях бе, че закъснях­ме с подготовката. Може би и след като си тръгна от клуба, това ще е лайтмотивът. Никой няма да пита как от­борът спечели 37 точки и има най-добро нападение в А гру­па. Този Въпрос никой не го за­дава... Винаги се пита за защи­тата. Но има и обратното -кой направи така, че от­борът да е най-резултатен - футболистите. Вярно е, че откакто съм тук не сме чули много позитивни неща за от­бора, но въпреки всичко сме на точка зад първото място. Трябва да побеждаваме, за да станем шампиони. Със сигур­ност през годината никой не ни е дал нищо даром.

Мнозина специалисти не могат да разберат защо от­казахте да оставите Сьорд Арс в Левски. Холандецът се скъса да бележи в Китай, ка­то и в момента го прави за новия си отбор Коняспор, къ­дето е преотстъпен.

- Много е добре, че вкарва. Сьорд Арс е собственост на Левски. Имах много добър раз­говор с него. Той е много инте­лигентно момче. В него му ка­зах, че трима човека на една позиция... Просто двама ще бъдат унищожени. Така че за него е по-добре да играе шест месеца и да се върне през ля­тото. Не виждам някакви дра­ми. Добре е, че вкарва. Значи сме го подготвили качестве­но.

В края на подготовката прехвърчаха искри между вас и съветника на Иво Тонев - Иван Вуцов, който критику­ва отбора. Казахте, че ще имате разговор с него. Разб­рахте ли се?

- Не е имало скандал. Неща­та се преувеличиха. Просто от контекста на думите му се извадиха сензации. Не виж­дам проблеми, защото няма такива между мен и него. Той е опитен човек и е искал да да­де съвет. Оттам при мен в Кипър бе съобщено едно. Аз ка­зах съвсем нормални неща, но и от техния контекст бяха из­вадени неща. Така че не виж­дам драми. Ще говоря с него.

Кой ви оказва най-голяма подкрепа при взимането на решения, свързани със селек­цията и спортно-техничес­ките въпроси? Иво Тонев ли?

- В клуба опитваме да нап­равим така, че всеки да мисли само за едно - как Левски да побеждава. Да няма разединение. Щом сме заедно, трябва да си помагаме. Отгоре надолу и отдолу нагоре. В големите клубове в Европа има един­ство, за да се постигат успе­хи. Ако има някакви проблеми тук, в кухнята, естествено ще се отразят и на предста­вянето на отбора. Тези неща са много важни в трудните моменти. Защото футболис­тите ги виждат. Когато се гу­би даден мач, е най-лесно да атакуваш играчите. Но това няма как да се случи, защото тези хора аз съм ги избрал и трябва да ги защитя във важ­ния момент, тъй като съм отговорен.

Вече 8 месеца сте начело. Успяхте ли да превъзмогнете първоначалния шок да си треньор на Левски?

- Нямаше шок. Но аз дойдох с едни очаквания като обста­новка. Говоря като цяло около клуба. Мислех, че е това, кое­то оставих тук като футбо­лист. С годините обаче са се променили доста нещата. Отначало останах малко из­ненадан. Докато бях играч, имаше пълно доверие към отбора, а сега има недоверие. Може би то е породено от трите сухи години. Сигурно хората са прави. Очаквах дру­га обстановка и посрещане. Надяваме се постепенно да върнем доверието на феновете. Още при първото грешно стъпване хората си казват "абе, пак е същото четвърта година поред". Донякъде има и друго. Не вярвах, че има толкова нагнетено излишно напрежение. Това ме изнена­да. Бил съм отвън и съм мис­лел, че всички те уважават, защото си треньор на Левс­ки. Говоря конкретно към са­мата длъжност, не за мен. Търсят се доста екстра неща откъм футболно естество от треньора.

Ще може да домакинства­те на „Герена" през пролет­та въпреки събарянето на сектор А...

- Бях в Португалия по вре­мето, когато се строяха стадионите за Евро 2004. То­гава още играех. Но съоръже­нието на Боависта и това на Гимараиш бяха реконстру­ирани. При тях беше също­то. Един сектор бе затво­рен, но се провеждаха мачо­ве. На Боависта бях свиде­тел как направиха целия ста­дион така. Бенфика бе по съ­щия начин. Да погледнем и в Германия как се правят. Само тук се казва, че Левски е прескочил някакви институ­ции. Не е вярно. Ще е предим­ство за нас и феновете ни, че ще играем на „Герена", и неудобство за гостуващите отбори. Може да се види как­ви тимове са губили тук. За всеки клуб е трудно, особено ако ги притесниш.

Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев каза, че Петев ви е предупредил да не взимате Агиеманг Опоку. Има ли нещо такова и съжалявате ли за привличането му?

- На мен никой нищо не ми е казвал. Имам различно мнение за качествата на това момче. Но той за първи път излиза В Европа. На нашия континент постоянно се говори за ра­сизъм и УЕФА прави всичко въз­можно да спре това. Някои не­ща, които станаха в начало­то, го стреснаха. Имаше упла­ха у него. Но пак ще кажа, че на мен никой не ми се е обаждал за Опоку.

Вие ли ще носите отго­ворността за селекцията?

- Нормално е аз да я нося. За пореден път казвам, че нося отговорността за селекция­та и за това, че изостанахме с една точка от Лудогорец, а не сме първи с 5-6. И за тази положението е същото. Тези момчета аз съм ги искал и сме ги взели.

Препоръча ли ви някой Га­ри Мендес Родригес? Говори се, че Станимир Стоилов ви е дал насока за него.

- Със сигурност на Мъри са му го предложили и го е гле­дал. Аз наблюдавах централен защитник от същия отбор. Направи ми впечатление Гари Мендес и го предложих на ръководството.

Може ли Иванков да се върне на Герена"?

- Видях го скоро, не беше във форма. Вдигнал е килогра­мите (смее се). За пост в клу­ба трябва да питате ръково­дството.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация