"Левски" напредна с 0 точки за 1 година

10:29

"Левски" напредна с 0 точки за 1 година
Преди 15 месеца Иво Тонев взе властта в “ Левски” със заричането да направи отбора най-добрия в България. Възможно е “сините” да станат шампион, но е възможно и като миналия сезон да пълзят до бронза. Вижте програмата - тепърва ще видим има ли “Левски” отбор, треньор, председател на място. По-важно обаче е друго - има ли човек, който да смята, че “Левски” днес е най-добрият тим в България? Ако има, моля да “драсне” две думи на редакционната електронна поща. Ще го предложим за “Червената книга” на застрашените от изчезване видове.

Разни хора, разни мнения. Но сборът от субективни оценки за “Левски” напоследък клони към - “сините” не са по-силни от времето на директора и треньор Георги Иванов, който си тръгна преди година - на 5 април 2012-а. А като подредба в играта отборът изглежда по-зле.

По времето на Гонзо тимът остана на един автогол в 88-ата минута от пролетна приказка в Лига Европа в група с португалци, французи и белгийци. Днес трепери да не изскочи отнейде ново “Сараево”.

Гледната точка важи (почти) винаги и за числата, но все пак си струва да се посочат. След ХХ кръг миналия сезон “сините” имаха 45 точки - точно колкото и сега. Тогава отборът бе воден първо от Гонзо, а после от Николай Костов, който напусна точно след ХХ кръг подир 0:1 с “Миньор” в София. “Сините” бяха трети, като изоставаха на 3 т. от водача ЦСКА и по директен мач от втория “Лудогорец”. Днес са втори, на 2 точки от върха.
“Левски” завърши с бронз м.г. - на 8 точки зад шампиона от Разград и на 7 зад армейците, като отрано спря за титлата.

Сега иде време разделно с ред дербита. И?

През сезона “Левски” спечели два мача с водещи отбори - 3:1 с “Ботев” (Пд) и 2:1 с “Литекс”, все у дома и след треперене. Падна от “Лудогорец” (1:2) и ЦСКА (0:1). През пролетта загуби от “канарчетата” с 0:2 под тепетата. И не убеди никого, че притежава мощ за важни мачове. Но предстоят поне 3 рубикона, за да се докаже. И да сътвори хепиенд на сериала “Роден на 2 юли” - тримата последни постоянни треньори Гонзо, Костов и Илиан Илиев са родени на тази дата, макар в различни години.

Иначе е ясно - и по формални, и по неформални критерии, че “сините” напредък нямат. Въпреки похарчените много сериозни суми за безброй (съмнителни) футболисти. Но имат чудесния шанс да напреднат. И да станат и шампиони, и носители на купата.
Първо - “Лудогорец” има в момента 2 точки повече от ХХ кръг на 2012-а, но явно не е стилният диктатор от миналата година.

Второ - ЦСКА не е корав като миналата пролет и логично има 7 т. по-малко. Логично и с оглед треньорската пачанга, която завихриха “червените” през 2013-а, докато на “Герена” си държат Илиан Илиев. Но просто конкуренцията на “Левски” около върха е по-слаба и нито “Лудогорец” е същият, нито ЦСКА.

Драмата за златото обаче е същата като преди година. И петте челни отбора отново са вместени в 7 точки 10 кръга преди края (виж таблиците). Челното трио е в същия състав. Пети пак е “Литекс”. Сменен е само един клуб от топ 5 - закъсалият финансово “Черноморец” отпадна от битката за сметка на стабилния новак “Ботев” (Пд).

Поне в едно обаче войната за титлата ще бъде по-драматична, направо - “блицкриг”. Защото отложиха с една седмица старта на футболната пролет, а елиминациите за купата вървят в два мача. Затова и вторият полусезон сега е по-натъпкан с двубои от 2012-а и има 3 дати за футбол повече. Наситеността на календара обаче влияе изключително на “Левски”. Защото останалите 4 клуба в битката за титлата отпаднаха за купата и ще бъдат концентрирани върху шампионата. Докато “сините” не могат да си позволят да жертват трофей. Да, време за мъже на “Герена”.

Но за ненапредващия “Левски” личи друг плюс. Очевидно напредващите “Ботев” и “Литекс” изостават на 4-5 точки от “сините”, което е безопасна дистанция при евентуално тръгнал нагоре “Левски”.

В същото време само два-три тима в “А” група имат възможност да “заспят” отрано, като нито се бият да влязат в челото или нито да се спасят от изпадане. Следователно повечето състави в елита ще бъдат максимално мотивирани да се хвърлят срещу всеки. И вероятно така ще е (почти) до края на шампионата с оглед малката разлика в точките между доста отбори към върха и към дъното на таблицата.

А за купата пък останалите 3 полуфиналиста освен “сините” са под 7-о място в “А” група. Не би трябвало да бъдат страховита заплаха дори за този “Левски”. А съперникът за 1/2-финала “Локо” (Сф) логично призна, че по-важно е да не изпадне, отколкото да се бие за купата.

Накъсо - “сините” имат чудесна пътека за златен дубъл, всичко е в ръцете им, не зависят от никого, освен от своите футболисти, треньори и началници.

Трябва само да поиграят и да не вършат глупости. В противен случай ще стане страшно. И за кой ли път ще се окаже, че в “Левски” акълът за стойността на кадрите идва “отпосле”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

stoinochelsea3
09.04.2013 20:57

Е вий да не би да очаквате малко_луд да каже нещо умно *lol*

MaLkO_LuD94
09.04.2013 21:59

Със сигурност говора доста по мъдри неща от теб *beer* И аз нищо не съм казал това е цитат от статията ама от къде акъл да разбереш *joking*

devic
09.04.2013 19:14

за пореден път евтин лаф като за второкласник. иначе не върви номера.

mincho97
09.04.2013 19:10

За мен просто някои от играчите в Левски през живота си не играли ФУТБОЛ! От този състав на сините най-добре се представят Пламен Илиев, Мюлдер, Карвальо...

MaLkO_LuD94
09.04.2013 12:02

''Ако има, моля да “драсне” две думи на редакционната електронна поща. Ще го предложим за “Червената книга” на застрашените от изчезване видове.'' *joking**lol**joking*

PraschoChorbata
09.04.2013 18:36

Хаха, мн смешно, на такива лафчета само някои пубер ще се смее !