Балъков: Имах оферти от Барса, Интер, Милан, Байерн

16:02
Балъков: Имах оферти от Барса, Интер, Милан, Байерн
Имах оферти от много клубове, но най-значимите бяха от Спортинг, Щутгарт, където играх, освен това Барселона, Интер, Милан, Байерн Мюнхен.

Легендата на българския футбол и посланик на Ариана Аматьорска Лига Краси Балъков разговаря вчера с феновете на футбола у нас в социалната мрежа Facebook.

"Най-паметният ми гол е с Щутгарт през 2001, когато в последната минута победихме Шалке с 1:0 и останахме в Първа Бундеслига, както и всички голове за българския национален отбор. Най-добрите играчи, с които съм играл са всички мои съотборници от националния отбор на България. На клубно ниво това са Джоване Елбер, Фреди Бобич, Луиш Фиго, Пауло Соуса, Карека, и още много други, но и да продължа да изброявам, със сигурност ще пропусна някого. До момента като треньор съм имал предложения от Германия, Швейцария, Австрия, Португалия, Русия и България", каза Балъков.

Легендарният български национал коментира и работата на селекционера на България Любослав Пенев.

"От години в Любо и около него не е имало толкова позитивизъм и такава еуфория. Любо Пенев има основна заслуга за промяната на климата в отбора. Другото идва от футболистите, които започват да мислят по-различно, добиват самочувствие и така разкриват по-пълно своя потенциал", каза още десетката на Щутгарт.

Балъков разказа и истории от съблекалнята на българския национален отбор по време на триумфа им в САЩ `94.

"Вярно е, че имахме малък конфликт със Стоичков по време на мача с Германия, но той беше разрешен на полувремето. Поговорихме и се разбрахме, а след това знаете как завърши този двубой. Разбира се, че треньорът определя кой да изпълнява наказателните удари. Аз нямах нищо против да изпълня първи дузпата срещу Мексико и поех тази отговорност. За съжаление не успях. Само месец по-рано бяхме победили Мексико в приятелска среща с гол от дузпа, която аз изпълних", каза Балъков, който продължи: "Ако имах възможност да започна отново, бих се опитал да не се обвързвам с дългосрочни договори с определени клубове, за да мога играя в грандове като Интер, Барселона и Байерн, които проявяваха сериозен интерес към мен. Сумата от 850 000 $ бе изплатена на Етър след моето преминаване в Спортинг. Тя не бе платена наведнъж, а всяка година по 150 000 $, които влизаха в клуба и благодарение на тях Етър стана шампион и в клуба се работеше професионално, защото нямаше никакви финансови проблеми. Етър проведе и един тренировъчен лагер в Португалия за сметка на Спортинг".

Балъков не подмина и проблемите в родния си клуб Етър.  "Всичко, което става в Етър е неразбираемо за мен. Този път, по който се води клуба е непрофесионален и не подлежи на коментар. Не знам какви са интересите нещата да се случват по този начин, но хората, които се занимават с клубове трябва да имат отговорност към обществото и привържениците на тези клубове. Рано или късно нещата в Етър ще трябва да се променят, защото ставаме за смях пред цяла България. В първенството се наблюдават интересни тенденции с положителен знак. Това е, което ми направи впечатление при последното ми идване в България. Определено смятам, че футболът като цяло се развива в една интересна посока. За качеството му обаче не мога да говоря в детайли. Позитивното във футбола е, че много клубове започнаха да строят бази и да реконструират стадионите си. Черноморец бе пионер в това отношение. Последваха го Литекс, Лудогорец, Левски, ЦСКА, работи се сериозно в Пловдив, Стара Загора и на още много места. Имаме още много път докато настигнем развитите футболно държави, но първите крачки са направени и позитивното начало е поставено", завърши Балъков.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация