Барса и Реал са символът на испанската мъка

18:23
Барса и Реал са символът на испанската мъка
Испанците обичат да гледат на футбола през призмата на политиката. Често това, което се случва на терена, е определяно като огледален образ на процесите в държавата.

След като Барселона и Реал Мадрид допуснаха общо осем гола в разстояние на 24 часа, а седмица по-късно отпаднаха на полуфиналите в Шампионската лига, беше неизбежно да се появят и шеги с горчив политически привкус.

Когато на власт е десният политик и фен на Реал Мадрид Хосе Мария Азна, белия балет печели. На власт идват социалистите, водени от Луис Родригес Сапатеро, който не крие, че обича Барселона. И стартира доминация на каталунците.

Сега, когато на власт е Мариано Рахой от консервативната Народна партия, печелят германците.

Промяна в силите е очевидна, а също така и подчинението на испанците. Да оставим настрани икономиката и политиката. Трудно е да се преглътне и ударът, който бе нанесен от немците на зеления терен.

Нито един испански отбор не достигна до финала на Шампионската лига, а максимумът на тимовете от Примера дивисион в Лига Европа бе четвъртфинал.

Като пълен контраст, немците ще си спретнат свой финал на "Уембли", стадионите им са пълни, билетите евтини, икономиката им е в цветущо състояние...а на всичкото отгоре от следващия сезон Пеп Гуардиола ще е треньор на Байерн Мюнхен. Какво им остана на испанците?


Нека започнем със световната купа. Да се твърди, че вече Германия е изпреварила Испания като футболна сила, е несериозно. Ла Фурия спечели последните три големи международни форума (две европейски първенства и Мондиал 2010). Това, откъдето и да се погледне, е уникално и трудно повторимо постижение. Испанците имаха два клуба на полуфиналите в Шампионската лига и три, които достигнаха до четвъртфиналите. Малага беше на секунди от това да отстрани Борусия Дортмунд и щеше да го направи, ако не бяха някои "леки" съдийски грешки. Да се върнем една година назад. Тогава пак Барса и Реал Мадрид достигнаха до полуфиналите в Шампионската лига, а финалът в Лига Европа изправи един срещу друг Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао.

Но въпреки всичко, е нормално да има притеснение. Това е породено най-вече от факта, че проблемите в испанските футбол, принципно, са сериозни. Успехът местните клубове в Лига Европа преди 12 месеца се прие като барометър за състоянието на Примера дивисион и много специалисти си затвориха очите пред факта, че в Ла Лига липсва сериозна конкуренция. През миналата кампания отпаданията на Барса и Реал Мадрид на полуфиналите бяха приети като липса на късмет.



Разочарованието сега изкара на преден план добре прикритите структурни проблеми на испанското първенство. Разбира се, контузиите и преумората отново бяха използвани като смекчаващи вината обстоятелства за двата топотбора на Ла Лига.

През миналата кампания имаше оплаквания от Барса и Реал Мадрид, че отпадането от Шампионската лига се е дължало и на факта, че грандовете са били много изтощени от битката в Примера.
"Трябваше да играем "Ел Класико" между двата сблъсъка с Байерн", оправда се тогава Жозе Моуриньо.

Сега "Ел Класико" бе изместено напред във времето, за да не се получи повторение на сценария от 2012 година. Но въпросът вече е друг. Дали конкуренцията в Примера е достатъчно голяма, за да помогне на големите отбори да се представят на ниво в Европа? Специалния публично се отказа от титлата в Примера още през декември. Естествено, Барса и Реал продължаваха да печелят мачовете си от шампионата, но повечето от тези двубои бяха определяни от местните медии, като подготовка за решителните сблъсъци от Шампионската лига. Отново се заговори за прилика с шотландския двуполюсен модел.

След като се вгледаме по-детайлно в ситуацията, разбираме, че подобни тези, са много близо до реалността.

Мадрид и Барселона ще завършат на първите две места в Примера за осми път в последните девет сезона. В последните три години Валенсия печелеше третото място. Като точков актив прилепите бяха по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до първата позиция.

Един от местните треньори призна наскоро, че много от тимовете в Ла Лига изобщо не се напрягат в мачовете си срещу Барселона и Реал Мадрид. През 2009 година Лионел Меси подобри голмайсторския рекорд в испанското първенство, като заби 34 гола. През следващия сезон Кристиано Роналдо задмина това постижение на Бълхата, вкарвайки 40 гола. После пък Меси му го върна, опъвайки противниковите мрежи 50 пъти. През настоящата кампания аржентинецът може да бие собствения си голов рекорд. Но за какво? Титлата има значение, рекордите също, но мачовете в Европа са истинският тест. Там испанските грандове се провалиха.



Доминацията на Мадрид и Барселона е подкрепена и от икономическия дисбаланс в Примера дивисион. Повече от 60% от феновете в Испания стискат палци за един от двата гранда и поради това е нормално, че само каталунците и кралския клуб имат реално високи приходи. Да се мисли за равнопоставеност при парите, идващи от ТВ права, е утопия. За момента всеки клуб преговаря индивидуално с мрежите, като скоро се очаква сделката да стане колективна. Но това няма голямо значение. Защото двата топклуба отново ще получат по 140 милиона евро на година. Само за сравнение, за Атлетико Мадрид и Валенсия ще отидат по 42 милиона евро. Клубовете - средняци пък ще приберат някъде по около 15 милиона евро. Ясно е, че с такова разпределение на парите, няма как да има реална конкуренция.

Това неравенство води до ежегодно обезкървяване на "другите" отбори. Най-добрите играчи на тимовете, които са зад Барса и Реал Мадрид, всяко лято са на тезгяха. Купувачите са ясни - местните грандове или клуб от чужбина, който е направил най-добрата оферта.

Нека видим списъка на напусналите: Фернандо Йоренте, Фернандо Торес, Давид Силва, Хуан Мата, Хави Мартинес, Санти Касорла, Серхио Агуеро.

Роберто Солдадо, Радамел Фалкао, Иско и Алваро Негредо пък също са на път да станат част от звездите на Примера, които ще напуснат това първенство. Интересът към тези футболисти е огромен и скоро ще те подпишат с клубове от Германия, Англия, Франция или в краен случай - Италия.

Този процес се забелязва дори и при най-малките клубове. През миналото лято Райо Валекано продаде звездата си Мичу на Суонзи. Това се случи, защото никой в Испания не бе склонен или просто нямаше възможността да плати 2 милиона паунда за талантливия голаджия, който направи фурор на Острова.



Заплатите в Сегунда дивисион са на едно ниво с парите, които получават футболистите, състезаващите се в английската Лига 1 (третото ниво на професионалния футбол на Острова).

Играчите от испанската Трета дивизия взимат средно по 30 хиляди евро на година. Това няма да попречи на Кралския клуб и на блаугранас отново да хвърлят луди средства за подсилване на своите състави.

В определен смисъл, провалът на тимовете от Примера дивисион в Шампионската лига, е добре за местния футбол. Доминацията на Барса и Реал Мадрид допринесе за отслабването на Примера дивисион.

Сега обаче именно грандовете са тези, които трябва да осъзнаят, че трябва да се направи нещо, за да се върне конкуренцията в Ла Лига. Ако ще има някаква промяна, то процесът по нейното осъществяване не може да бъде стартиран, без съгласието на Барса и Реал..

Хавиер Тебас, който стана президент на местната лига заяви, че приоритетно трябва да се търси позитивно развитие по следните казуси - изкореняване на заразата с уредените мачове, финансова стабилност на местните клубове и преразпределяне на средствата от колективната сделка за ТВ правата. Тебас допълва, че от двата гранда са признали нуждата от реформи. Не става въпрос само за конкурентноспособност, вече борбата на мнозинството е за оцеляване.

Важно е да се подчертае, че от Барса и Реал Мадрид напълно подкрепят нуждата от стартиране на действия, които да спомогнат за смекчаване на бруталния дисбаланс. Тук идва и паралелът между политика - икономика и футбол. В Испания и Германия състоянието на най-великата игра наистина е отражение на техните общества и икономики. Испанските клубове харчиха прекалено много и сериозно задлъжняха, без да очакват идващият провал.



Клубовете от Испания наистина са със сериозни дългове. Барселона и Реал Мадрид имат да изплащат 1,17 милиарда евро. Позитивното при тях е, че за момента те се справят с вноските си по заемите си. Това не е така с другите, които общо дължат 2,19 милиарда евро. Над 690 милиона евро са неизплатените данъци до момента. Финансовата криза е стегнала сериозно Испания, и немският канслер Ангела Меркел натиска Рахой с довода, че вече не е възможно да се дава отсрочка на подобни задължения.

От 2004 година насам 19 от 42 клуба от първото и второто ниво на испанския футбол са изпадали в администрация. Администраторите откриха скрити договори, извънземни комисионни, играчи, оставени с месеци без заплати и естествено, фиктивни плащания. Малките испански клубове бяха лесна плячка за спекуланти и тъмни характери.

Разбира се, това бе единственият начин, за да се спасят затъналите клубове. Дълговете бяха преструктурирани, но най-добрите футболисти трябваше да бъдат продадени. Също така се въведе лимит на бюджета за заплати. Така сега испанският футбол е с най-ниски възнаграждения в петте топпървенства на Европа.

Посещаемостта на мачовете спада, но цените на билетите - не. Разпределението на двубоите също не спомага. Срещите от Примера се играят от петък до понеделник и имат прекалено различни стартови часове. Често от Федерацията оповестяват програмата осем дни преди началото на даден кръг. Естествено, основният проблем си остава слабата конкурентност и ниското качество на продукция, демонстрирано от повече отбори.

Скъпите билети са лошо явление, но в страна с предимно ниски доходи, подобно статукво прави нещата дори по-лоши. А да не забравяме и безработицата. В Испания тя е 27% или шест милиона души.

Междувременно в Германия ситуацията е различна. Там Байерн Мюнхен е като гигант, който се бори с джуджета, във финансово отношение, но... В последните десет години Бундеслигата видя пет различни шампиони. Стадионите постоянно се пълнят и най-важното: Почти всички слоеве на обществото имат достъп до най-великата игра. След като получиха зверския шамар в изминалите полуфинали, испанците още веднъж осъзнаха колко изостават.

Когато Хавиер Табас бе запитан дали завижда на немците за предстоящия финал на "Уембли", президентът на лигата отвърна: "Не, завиждам им за факта, че имат 6% безработица".



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

PraschoChorbata
10.05.2013 09:17

КАК МИ КАЖЕТЕ ! Как да ми харесва първенство където няма някаква особена интрига за 1рвото място.Сезона не е започнал то шампиона отново се знае кой е, из между Барса и Реал.Англия имат огромна интрига за 1рвите места, 5-6 отбора имат големи шансове.Не ми се оправдавайте, че сте имали добри средняшки отбори, предпочитам да гледам интрига за 1рвото място от колкото интрига кой ще остане и кой ще свърши из между 7-13 място !

sdw
12.05.2013 13:30

Прав си за историята,но тази година hifonic е прав!Тази и миналата година Англия няма сериозни отбори за европейската сцена,като изключим Челси миналата година и Юнайтед тази година,като наблегнем,че 2-т стигна само до 1/8.Като цяло за пръв път в историята се случва миналогодишен шампион на ШЛ да не може да излезе от групите и да играе в ШЛ,а миналогодишния шампион на Англия завърши даже последен в групата си.Да си кажем честно,но и не виждам светло бъдеще за английските отбори и другата година.Немските отбори са по-добри от всякога,Реал също.Барса ще се вдигнат и другата година ще покажат съвсем разично,а Ювентус и Милан само загатват,че другата година ще се представят по-добре.От английските отбори виждам светло бъдеще само за Челси.

gang_related
10.05.2013 13:49

Премиершип когато беше най-силното първенство моето момче, Барса и Реал се лутаха измежду групите и 1/8 финалите!! Реал падаше от Ливърпул с 4:0, а Юнайтед биеше и Барса и Валенсия! Все още чакам да видя 3 Испански отбора до 1/2 финал! Преди 3 4 години Арсенал, Челси, Юнайтед и Ливърпул беше истинско чудо ако не стигнат поне до 1/4 финалите! И къде е кризата в Англия само не разбирам? 2005 - Ливърпул шампион; 2006 - Арсенал стига финал; 2007 - Ливърпул стига финал; 2008 - Юнайтед става шампион; 2009 - Юнайтед пак стига финал; 2010 - липсва Английски отбор; 2011 - Юнайтед играе финал; 2012 - Челси става шампион!!! Ех ако Английското това му се нарича кризата, дай боже все такива кризи да претърпява!!!

hifonic
10.05.2013 09:39

Кои са тези 5-6 отбора, които имат шанс за титлата? Арсенал? Тотнъм? Евертън? Ливърпул? Уест Бромич? Ахахах. Реално погледнато, борбата за титлата е м/у 3 отбора(въпреки че Юнайтед издухва всичките заради самата класа, която притежава отбора). Другите 2(уж конкуренти), са изкуствени отбори, които се държат в горната част на таблицата само защото са налети изключително много пари в тях. Юнофф, защо като ШЛ е смешен турнир, Тотнъм се борят за четворката с всички сили? Каквото и да си говорим, в ШЛ лъсва всичко. Английските отбори са под класата на испанските и немските. 2-3 години най-добро беше испанакото първенство, сега идва ред на немците. Премиър Лийг ще почака.

PraschoChorbata
10.05.2013 09:14

Много сте надъхани с тази Ла Лига, то нормално, както ryangigs написа, лесно е като не ви искат много от парите които дължите, като удари кризата ще видим дали ще се правите на многознайковци.

cesekarchetooo
10.05.2013 00:21

В статията е написано нещо изключително важно - икономическият баланс в дадена държава определя и нивото на самия футбол. Като качество на продукцията испанският футбол не може да се мери с английския. Факт е, че Реал и Барса са по-силни от всички английски отбори, но огромните им дългове говорят за това по какъв изкуствен начин са изградени те. Това означава, че неминуемо в следващите години испанските отбори ще претърпят грандиозна криза, нещо като английските отбори в последните години, докато немците, заедно с италианците и други финансово обезпечени отбори като ПСЖ например, ще доминират.

shifter_fd
09.05.2013 22:18

"Един от местните треньори призна наскоро, че много от тимовете в Ла Лига изобщо не се напрягат в мачовете си срещу Барселона и Реал Мадрид." - е ноу комент

fulham_fen
09.05.2013 22:10

Всеки си има свой вкус аз лично предпочитам ВИШАТА ЛИГА, а феновете на реал и барса разбира се че ще харесват ЛА ЛИГА.Всеки си има свой избор.

Matteo_Poker
09.05.2013 22:17

Аз лично не се интересувам коя лига е по-силна,по-интересна и т.н.Аз се вълнувам от това дали Реал Мадрид печели или не.Дали има интрига в Ла Лига не ме интересува.Но да слагаш Байерн,Барселона,Реал Мадрид на нивото на Евертън,Арсенал,Нюкасъл,Манчестър Сити......

Matteo_Poker
09.05.2013 22:06

Също,ако спрат да порязват малките отбори за сметка на големите в даден мач...

Matteo_Poker
09.05.2013 22:00

Интересното на Висшата лига е,че интрига има до последно,а иначе последни 7-8 години Манчестър Юнайтед обира трофеите...

hifonic
09.05.2013 21:38

Инглиш фенчетата пак ли църкат? Шампионът на Англия 2 поредни години отпада в групите на най-комерсиалния турнир. Този сезон, англичаните нямаха 1/4-финалист, дори. Билбао се изгавриха с най-силния отбор в Англия, който е с много пред всички останали. Не минавайте с това, че Юнайтед били с резервите: [@link http://int.soccerway.com/matches/2012/03/08/europe/uefa-cup/manchester-united-fc/athletic-club/1237631/?ICID=PL_MS_15] , [@link http://int.soccerway.com/matches/2012/03/08/europe/uefa-cup/manchester-united-fc/athletic-club/1237631/?ICID=PL_MS_15] . Атлетико, Сисиедад, Малага, дори Валенсия, които не се намират в най-доброто си състояние, са по-добри отбори от английските прехвалени средняци. Ако не бяха големите пари, които се наливат в Сити и Челси, ПЛ щеше да е по-зле от шотландското.

kaloqn_099
09.05.2013 21:18

Теи ли англиискито било слабо пък кой миналата година спечели ШЛ ??

YUNOFF
10.05.2013 09:26

Не виждаш, че се бъзикам истината е, че Ла Лига ще стане добро първенство като тане с 2 отбора и те играят 38 кръга. Така или иначе историята на испанският футбол се върти около тези отбори. А онова с Челси беше бъзик за тези, който не разбраха. Абе истината , че Испания добре, че е Барса последните 10 години иначе горко а сега вече и Барса като е на това яче работата отива към корабокрушение.

PraschoChorbata
10.05.2013 09:18

от 10 или 3-4 ?

BlueLndPride
10.05.2013 07:45

Абсолютно нищо не ти разбрах от написаното.1-во Челси си е типично АНГЛИЙСКИ отбор , 2-ро това какъв футбол практикува не означава нищо ( т'ва за италианския стил на игра е пълна глупост )

enjo2
10.05.2013 01:27

то това е пределно ясно на всички че Челси са най-смешния Шампион на Европа *smile*

MaLkO_LuD94
10.05.2013 01:24

Да бе знаеш ли отбори като Манчестър и Ливърпул какви пари дължат *joking*

YUNOFF
10.05.2013 00:39

Ами сравнение с другите лиги е като одраскване.

YUNOFF
10.05.2013 00:38

Хора не ставайте смешни Челси не са Английски клуб те практикуват типично италиански футбол. Така ю, че.......а най смешното е, че считате за успехи само ШЛ хора ШЛ е смешен турнир и сам тъпите лапите си мерят пи**ите с този турнир. По-голяма корупция от Уефа няма. А Англия е истинска. За Испания незнам ама ако лигата е от 10 отбора щеше да е по-добре.

Horned
09.05.2013 23:45

техният късмет се казваше Дрогба! *smile* по темата подкрепям това което са сложили авторите,само едно нещо.....това можехте да го направите и по-рано *cigarette*

Matteo_Poker
09.05.2013 22:04

Ако се спре това безумното правене на селекции за по 100-150 милиона от отборите с много пари едни Малага,Реал Сосиедад,Евертън и т.н. отбори от средата на таблицата ще ги бие..Всички звезди отиват при големите отбори.В някой малак отбор ако изгрее звезда се купува от за по 40-50 милиона....

MaLkO_LuD94
09.05.2013 22:04

То защото Английските отбори сигурно нямат задължения а ? *joking*

hifonic
09.05.2013 22:02

Личната карта на Платини лъже, той е испанец!

ryangiggs1000
09.05.2013 21:58

Ако някой изиска испанците да си платят дълговете и те няма да минат групите...те изобщо няма да са в турнира всъщност,но нали Платини ви харесва и системно бута и националния и Ла Лига.

tazz_000
09.05.2013 21:54

Да бъдем по-точни Челси са най-слабия европейски шампион*lol*

MaLkO_LuD94
09.05.2013 21:51

А кой шампион не може да мине групите ??? А кой е единствения отбор който е спечелил ШЛ и на другата година отпада в групите ???

tazz_000
09.05.2013 21:24

Спечелих те я защото имахте едит уникален късмет,който друг път няма да имате*party*

norwich_ajax
09.05.2013 20:57

полупразни стадиони + никаква игрига + Ясен шампион още от 1ви кръг + КОРУПЦИЯ = ??? *joking* Това го знае всяко хлапе - ЛА ЛИГА *lol**money**lol**money**lol*

tazz_000
09.05.2013 21:23

А този твой коментар също е пълна глупост*sick*Сякаш в Англия няма полупразни стадиони и поне испанската публика е по-шумна и създават наистина уникална атмосфера,докато в Англия през половината мач е напълно умряла и едва когато има гол тогава се събужда. В Испания наистина има корупция и уредени мачове,но в по-долните дивизии и даже в Англия я има

Messi9818
09.05.2013 21:08

къде няма корупция бе ? да не мислиш че в Англия няма то даже финала на миналия сезон ме съмнява неможе цял мач КПР така се защитаваха и наккрая даддоха 6 мин. продължение от КПР разбрах че Болтън са направили Х и веднага легнаха и как цял мач супер игра и за 2 атаки 2 гола пфф*thumb_down*

ryangiggs1000
09.05.2013 19:29

Ехаа 1,17 милиарда,чудно ако някой ги поиска тия пари,как ще ги извадят.

ryangiggs1000
09.05.2013 18:44

Вива Ла Лига.Най-силното първенство на планетата.

madridistaaaaaa
10.05.2013 00:11

Нюлясъл,Евертън,Тотнъм,Челси, Сити - тея отбори не могат да минат групите в ШЛ ти им викаш силни отбори*lol* а а какво да говорим за Тотнъм,дето отпаднаха от Базел,Евертън от 100 години не могат да се реализират в Европа,защо го слагаш при ,,силните" отбори,а Нюкясъл ? Едни Атлетик Билбао са по силни където са 12 или 13 ако не се лъжа.Докато в Испания от 4-те отбора тази година минаха групите и играха 1/8 финали - Реал Мадрид,Барселона,Малага и Валенсия и после ми казваш,че Ла лига не е най-силна,еми по-добре се гръмни някъде. *smile*

Matteo_Poker
09.05.2013 21:56

Къде сравняваш Байерн,Барселона и Реал Мадрид с Евертън,Нюкасъл и Манчестър Сити ?

tazz_000
09.05.2013 21:14

Човече,много си жалък да знаеш*sick*Не знам как не те е срам да ръсиш такива бисери.Ние с Реал поне стигнахме до полуфиналите на ШЛ,вярно е че се осра*ме тотално, ама поне не сме като англииските отбори да отпадат още в осминафиналите*thumb_down*

norwich_ajax
09.05.2013 20:55

Колко си зле *lol**lol**lol* Кое и е силното на ла лига бе ? само няква барса и някав реал дето вече не са сащите отбори и се видя колко са зле. Кое е силното на бундеслигата ? един байерн и един дортмунд. дортмунд дори не ги броя щото лятото си продават сичките звезди и догодина ше са от ранга на хановер и майнц така че само един силен Байерн не прави парвенството силно. Ла лига и бундеслигата ЗАЕДНО пак не са на нивото на ВИСШАТА ЛИГА където има отбори като Сити, Юнайтед, Арсенал, Челси, Ливърпул, Тотнъм, Евертън, Нюкасъл и т.н.

Messi9818
09.05.2013 19:51

разбирач си и се смееш на Валенсия..ама видяхме миналия сезон Билбао които бяха завършили 5ти а вие бяхте ''шампион'' на Англия,момчетата от Атлетик ви счупиха и в двата мача..и сега веднага ще почнат за Барса-Челси..а тоя сезон АТЛЕТИКО РАЗПИЛЯ ЧЕЛСИ..Реал Мадрид е с положителен баланс и срещу двата Манчестъра.....2 победи 2 равенства..по една победа и по един равен срещу Сити и Юнайтед....2 отбора от ВЛ ОщЕ В ГРУПИТЕ отпаднаха,а другите 2 на 1/8 финал от ЛА ЛИГА и четирита отбора преминаха групите..Барса и Малага като 1ви Реал и Валенсия като 2ри в своите групи и те завършиха 2ри в групите си защото лидерите в групите им бяха ''финалистите'' БМ И БД..3 Испански тима играха 1/4 финал и в ппоследствие 2 на 1/2 финал а отборите от ''най-силната'' ВЛ изчезнаха някои в групите други още на 1/8 финал*wink*

rooney_fen_256
09.05.2013 19:39

"Мадрид и Барселона ще завършат на първите две места в Примера за осми път в последните девет сезона. В последните три години Валенсия печелеше третото място. Като точков актив прилепите бяха по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до първата позиция." Обърни внимание на последното изречение и се опитай да осмислиш, простотията, която изръси. *smile*

tazz_000
09.05.2013 19:30

Това което говориш не е вярно.Единственото което е ясно в Ла Лига е че Барса и Реал ще се борят за титлата.Я виж Реал Сосиедад какво прави.Всички,включително и аз очакваха да бъдат по средата на класирането,а те се борят за Шампионската лига.Ами Малага,след финансовите катаклизми там и напускането на важни играчи се очакваше да пропаднат,а те все де борят за евротурнирите.А битката за оцеляване в Ла Лига е една от най-интересните в Европа този сезон и на практика никой се още не е изпаднал,докато във ВЛ Рединг и КПР изпаднаха. Че Ла Лига е най-небалансираното първенство е вярно,а това че е най-безинтересното са глупости

madridistaaaaaa
09.05.2013 19:25

Точно така - Ла лига е най-силното първенство на планетата,след това е Бундеслигата,че чак тогава нисшата лига.

catalan
09.05.2013 19:19

Балансирано не е ама на кой му е нужно ? Англия е балансирано, ама всички са слаби, затова в ШЛ вече нищо няма да направят.

John_Jameson
09.05.2013 19:18

Това може за нисшата лига да се каже *lol*

rooney_fen_256
09.05.2013 18:55

Ако под "най-силно" имаш предвид, най-предвидимо, най-небалансирано и най-безинтересно, съм напълно съгласен. *thumb_up*