Финансовата криза съсипва гръцкия футбол (обзор на сезона)

12:28
Финансовата криза съсипва гръцкия футбол (обзор на сезона)
В края на футболния сезон стартираме поредица от обзори на повечето европейски първенства, като за целта използваме гледните точки на наши колеги, които живеят и работят в съответните страни. Започваме с това, което се случи през изминалата футболна година в съседна Гърция. Ето мнението на Евантис Гогулис от sportDаy.gr специално за читателите на winner.bg.

АЕК изпадна след 54 години подред в елита
Няма футболен фен, който да не е наясно, че трите най-успешни отбори в Гърция са Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК. Трите гранда от Атина си поделят почти всички шампионски титли в местния футбол. Освен това, именно тази тройка представя най-често страната в европейските турнири. Така изпадането на АЕК във Втора дивизия няма как да не се превърне в новината на сезона. Сбогуването на жълто-черните с елита засенчи поредната комфортна титла на Олимпиакос. Последният „куршум в трупа” на АЕК бе нахлуването на недоволните фенове по време на мача с Пантракикос от предпоследния кръг на първенството. Това донесе наказание от минус две точки и спомогна за изпадането. Кризата в клуба започна през миналото лято, след като ръководството не успя да покрие задължителните финансови гаранции пред УЕФА. Това доведе до забрана да извършва свободни трансфери (тимът можеше да вземе само трима играчи по-възрастни от 24 години). Същото се случи и с Арис, Паниониос, ОФИ и ПАС Янина. Така всички вярваха, че грандът от Атина ще намери начин да се спаси, поне от изпадане. Опасността, обаче бе подценена от ръководството и трагедията се случи. АЕК изигра много слаб сезон и след 54 поредни години в елита изпадна за първи път в своята история.



Панатинайкос няма да играе в Европа за първи път от 1997 г.
Второто голямо разочарование на сезона след АЕК е Панатинайкос. Детелините тръгнаха с амбиции за титла, въпреки че преди началото на шампионата бяха напуснати от основни фигури и започнаха с -2 точки заради наказание. Но след поредица от слаби резултати зелените останаха шести в крайното подреждане на редовния сезон и няма да играят в Европа за първи път от 1997 година. Това е голям удар за феновете на втория най-популярен тим в Гърция.



Поредна титла на Олимпиакос
Както често се случва в последните години, така и през този сезон Олимпиакос не срещна проблеми и взе титлата почти на ходом. Грандът от Пирея остави зад себе си амбициозния и толкова обичан от феновете отбор на ПАОК, както и изненадата на сезона Астерас Триполис. С 15 точки от втория и само една загуба от 30 мача (от Атромитос), червено-белите отпразнуваха своята 40-та титла и общо 25-а от сезон 1959/60, когато се създаде този формат на първенството. Въпреки това, феновете и ръководството не бяха доволни от играта и така по средата на първенството се стигна до смяната на португалеца Леонардо Жардим и назначаването на испанеца Мичел, който, разбира се, е легенда на Реал Мадрид.

Битката за европейските турнири предстои



В сряда, 15 май започват плейофите за класиране в европейските турнири, които ще излъчат втория участник в Шампионската лига. В битката влизат вторият и третият от редовния сезон – ПАОК и Астерас Триполис, четвъртият Атромитос и завършилият на пета позиция ПАС Янина. Участието на Янина е голяма изненада, защото също като АЕК тимът имаше забрана за трансфери.

В крайна сметка финансовата криза дава сериозно отражение върху футбола в Гърция и показателно за това е изпадането на АЕК, както и фактът, че исторически отбори за страната като ОФИ и Арис се спасиха от раздяла с първия ешелон едва в последния момент.

Eвантис Гогулис (sportday.gr), специално за winner.bg

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

hooli
13.05.2013 20:49

Разбира се че Олимпаикос е по по-популярен от Пао. То си личи по стадионите. Олимпиакос също имат фенове от всички градове в Гърция, освен 2-3 дето са зелени.
Да не говорим по чужбина

bacardy_breezer
13.05.2013 22:36

Дали феновете на Левски са повече от на ЦСКА ??? Това е риторичен въпрос и май си един от малкото, които не го знаят...

devic
13.05.2013 21:38

такова нещо да се каже е невъзможно. както не се знае дали тия на левски са повече от цска или тия на спартак москва повече от на цска москва. пък това колко се пълнят стадионите изобщо не може да е ориентиращо. естествено че при такава игра няма как да напълнят олимпийския.

devic
13.05.2013 17:51

и как по-точно решихте че олимпиакос е по-популярен от Пао?? не съм и очаквал друго де,аз безпристрастна тема в тоя сайт още чакам да прочета.

paunQ
13.05.2013 17:13

За сметка на това пък баскетболът им е на висота.

herakov
13.05.2013 17:49

Олимпиакос биха Реал Мадрид и станаха европейски шампиони!

nikolaystanev
13.05.2013 13:59

Да бе то да не би само в Гърция да има корупция*money*

night_wolf1984
13.05.2013 13:29

Има много корупция в Гърция*smile*

norwich_ajax
13.05.2013 20:50

Ся като извадят Леванте ше чуеш *joking* А след тях кой знае още колко ше разкрият *joking**joking**joking*

night_wolf1984
13.05.2013 18:33

Еми досега ,несъм чувал в Испания да извадят някой отбор от елита за оговорени мачове,докато в Гърция колко отбора изгоряха?

norwich_ajax
13.05.2013 15:15

То се едно в испания няма...*joking**referee**money*