Днес Европа ще изгуби!

17:05
Днес Европа ще изгуби!
Днес 21.06.2008 година е мрачен ден за Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария. След изиграването на срещите от груповата фаза на турнира, логично започнаха и срещите от 1/4 финалите, а отборите на Германия и Турция вече си осигуриха място на полуфинала и ще премерят сили на 25 юни на стадион Сент Якоб Парк в Швейцария.

Е, днес е тъжен ден за всички почитатели на красивия футбол, по простата причина, че един срещу друг излизат най-красиво играещите отбори на Стария континент в момента, а мястото на 1/2 финала е само едно.

* Холандците стартираха летящо първенството след като развинтиха Световните шампиони с 3:0 и не оставиха никакво съмнение, кой бе по-добрият отбор на терена. След това дойде ред на другия колос в Европа в лицето на Франция, който взе 4 шайби във вратата си от доста време насам и почти прати преждевременно Доменек на меден месец с красивата Естел Денис. На дневен ред дойде и срещата с Румъния, в която доста хора очакваха Ван Бастен и компания да "легнат" на комшиите и да си улеснят живота, като изхвърлят слабите, но винаги опасни отбори на Италия и Франция.
Нищо подобно! Селекционера направи промени в стартовия състав, но Ван Перси и компания играха страхотно без да оставят съмнения около редовността на мача, и след 2:0 пратиха румънците на Балканите.

Футбола, който демонстрират момчетата от "ниската земя" е един от най-красивите, които съм наблюдавал на подобни форуми.

Изключително дисциплинирана защита ръководена умело от Едвин Ван Дер Саар, разиграваща халфова линия в лицето на Ван дер Ваар и Уесли Снайдер, и убийствено нападение водено от Ван Нистелрой. Всичко това, преплетено със скорост в атаките, подавания с едно докосване, използване на празните пространства и никакво бавене на времето, направиха от Холандия на Марко ван Бастен един от най-привлекателните отбори на първенството.

Не отричам, че специалистът разполага и с голям набор от страхотни играчи доказателство за което е и присъствието на пейката на играчи като Ван Перси, Ариен Робен и Хунтелар, но въпреки това отбора изглежда обединен заслуга за което има единствено треньора.


Братушките започнаха разочароващо турнира, след като Давид Вийя се оказа неразрешим ребус за защитата на "Сборная" и логичното се случи: 4:1 за Испания. Въпреки това младия състав на Русия имаше какво да доказва на Европа и още в следващия мач се представи в по-добра светлина побеждавайки еврошампионите Гърция с 1:0. Резултата в срещата можеше да бъде доста по-голям, но многобройните пропуски на Павлюченко, Зирянов и Билялетдинов лишиха тима от подобно постижение. До тук отбора в никакъв случай не блестеше особено, но нека не забравяме, че руснаците бяха лишени от услугите на направилия страхотен сезон със Зенит Павел Погребняк, който бе контузен и на младата си звезда Андрей Аршавин наказан за два мача, което неимоверно се отрази на атакуващата им мощ. В последната среща "Сборная" се нуждаеше единствено от победа за да остане в Австрия и Швейцария, а противникът не беше никак подходящ за подобно начинание, отборът на Швеция. Ибрахимович, Ларсон и компания винаги са се славели като един от най-трудните отбори за побеждаване на подобни форуми и логично повечето специалисти дадоха предимство на "тре крунур". За изненада на мнозина, руската чета направи за смях коравите шведи, а резултатът 0:2 е най-малкото с което можеха да си заминат момчетата на Лагербек за Скандинавия. Завръщането на Аршавин в стартовите 11 сякаш даде нужният допинг на братушките, а на обещаните 300 000 на човек никой не обърна внимание. Футбола, който демонстрираха момчетата на Гуус Хидинк още веднъж се оказа доказателство за високата класа на холандският специалист и изповядваната комбинативна игра от неговите отбори. Без съмнение в днешния 1/4 финален сблъсък фаворит ще е отбора на Холандия предвид имената, с които разполага в състава си и представянето си в груповата фаза на турнира, но нека не отписваме и другия най-красиво играещ отбор на първенството.

Че играчите на "Сборная" отстъпват по класа погледнато по постове на своите опоненти е факт, но за всички които си мислят, че Русия няма никакви шансове срещу тима от "ниската земя" мога да кажа само едно име: Гуус Хидинк.

Холандският специалист извежда за пети път отбор от груповата фаза на турнира, като до сега той е правил това с отборите на Холандия - два пъти, Южна Корея и Австралия. Треньорът познава до болка силните и слабите страни на родната Холандия и е наясно какво може да очаква от играчите всеки един момент. И най-важното! Пред Русия няма поставена конкретна цел на това европейско, момчетата излязоха от равностойна група въпреки проблемите в нападение и вече могат да се прибират спокойно в родната страна, за да си оправят трансферите по големите европейски клубове, които неимоверно предстоят. Отбора на Холандия обаче, сам вдигна летвата пред себе си отбелязвайки седем гола за два мача на финалистите на миналото Световно първенство Италия и Франция, и сега от момчетата на Марко Ван Бастен се очаква втора евро купа или поне финал.


Едно е ясно, днес от Австрия и Швейцария ще си тръгне отбор, който практикува атакуващ и зрелищен футбол и ощетените ще сме ние зрителите. Но всички трябва да приемем, че това е футбола и затова е Велик.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

mitko2026
22.06.2008 09:30

Не смятам че Европа загуби а напротив-намери нови футболни сили, нови отбори който да диктуват в Европа, стига на остарялите клишета холандия дъра бъръ, време е за нещо ново!
А колко до Турция и Русия-за турците и аз бях изключително скиптично настроен, но за Руснаците хайде моля моля-сигурно аз съм бил един от малкото българи който им вярваха, знаех си че отбора има шанс, наистина първия им мач беше катастрофален, но това дойде точно като мобилизация, а когато "Сборная" се вдигне трудно някой може да раздели колектива!!!
Аршавин или Павлюченко??? Аз бих казал... ПОГРЕБНЯК ! Изключителен малшанс че този играч не играе защото Русия щеше да има атомно нападение с тези тримата!