Барселона - Манчестър Юнайтед (превю)

11:03
Барселона - Манчестър Юнайтед (превю)
Дойде времето и за най-чакания мач през сезона. Барселона срещу Манчестър Юнайтед в битка за трофея на Шампионската лига. Това бе най-желаният финал от всички привърженици на футбола, който ще противопостави два от шампионите на страните си, практикуващи най-атрактивния и резултатен футбол. Всички предпоставки за зрелище са налице! Почваме с отбора на Барселона, който е определен за символичен домакин на двубоя в Рим.

Каталунците правят изключително силен сезон. Тимът уби всякаква конкуренция в Примера дивизион и логично грабна титлата, а вечният враг в лицето на Реал Мадрид бе направен за смях насред Мадрид, след като записа "отличен" резултат, с който влезе в историята. Финалът за Купата на Краля се оказа поредната битка между "Давид и Голиат" в Испания, след като Барса мушна три парцала на Атлетик Билбао за 9 минути и триумфира с отличието. До тук всичко в сезона на каталунците изглежда дори повече от добре, но битката в Рим едва ли ще е толкова лека.
\"\"Пеп Гуардиола има доста проблеми с титулярния си състава след като Даниел Алвеш Да Силва и Ерик Абидал са наказани за предстоящата среща. Това ще наложи определени размествания в защитната формация на каталунците. На вратата ще е добре познатият ни Виктор Валдес. Бразилецът Силвиньо по всяка вероятност ще започне като ляв външен защитник, а като десен бек ще се подвизава Карлес Пуйол. Като централна двойка защитници за каталунците ще действат Яя Туре и бившият "дявол" Жерард Пике. Малко е вероятно Пеп да предпочете в титулярния си избор играч като Мартин Касерес, поради простата причина, че състезателят няма нужния опит на такъв форум. В халфовата линия на испанците няма да има промени и ще се заложи на футболистите изнесли 1/2-финалната битката на "Стамфорд Бридж". Като дефанзивен полузащитник ще оперира Серхио Бускетс, а пред него ще действа магическото дуо Андрес Иниеста - Шави Ернандес. Героят от Лондон, който разплака Челси със страхотен фалцов удар в даденото от арбитъра Йовребо продължение на двубоя, страдаше от разтежение в бедрото, но от понеделник вече тренира нормално с тима и ще може да се включи на пълни обороти. Нападението май всички го знаят и на никой не му се играе срещу него. Позициите на Тиери Анри, Лионел Меси и Самуел Ето\'о са доста условно нещо след като тримата играчи сменят доста често местоположението си на терена и е трудно на противниковите футболисти да ги неутрализират. Бившият "топчия" се оплакваше от болки в коляното, но общите усилия на играча и лекарския щаб направиха така, че той да е част от състава. След загубения финал с отбора на Арсенал през 2006-а година Тити многократно е споделял, че това е отличието, с което той мечтае да триумфира и е готов на всичко да играе. Всичко в лагера на испанците изглежда спокойно и без излишно напрежение. Интересен факт е, че при рефера на срещата Масимо Бусака испанците нямат записано поражение. Арбитърът е свирил 4 срещи на каталунците, в които те са записали 3 успеха и едно равенство.

Юнайтед триумфира с титлата в Англия след като записа равенство с Арсенал на "Олд Трафорд" и логично сър Алекс излезе с резервите в последния шампионатен кръг срещу Хъл Сити.  Адмирации за феърплея, който се доказа за поредна година във Висшата лига. Дори и с втория си състав "червените дяволи" играха за победа на "Кей Си Стейдиъм" и я постигнаха абсолютно заслужено с оглед силите на терена. Задачата пред състава е ясна - спечелването на трофея в лигата.
\"\"Проблем за мениждъра Алекс Фъргюсън при сформирането на състава може да бъде единствено липсата на Дарън Флетчър, който получи червен картон при гостуването в 1/2-финала на "Емирейт Стейдиъм" за нарушение срещу Франсеск Фабрегас. Юнайтед обжалваха картона, но от УЕФА категорично отхвърлиха възможността шотландецът да играе на "Олимпико". Ван Дер Саар ще застане в рамката на вратата с надежда да спечели своя трети трофей на Шампионската лига в кариерата си. В дясната зона на защита по всяка вероятност сър Алекс ще заложи на Джон О\'Шей, като алтернативи пред наставника са още Гари Невил и Рафаел да Силва. Левият бек ще е за стабилно представящия се Патрис Евра, който ще има не леката задачи да се справя с пробивите на Лионел Меси. Като централна двойка защитници ще излязат Рио Фърдинанд и играчът на сезона в Юнайтед Неманя Видич. Капитанът на "червените дяволи" почива около 10-ина дни поради хронични болки в гърба, но от щаба на Юнайтед правят всичко възможно да го вдигнат на крака, а и самият футболист заяви, че ще играе. Изненадите в стартовия състав на Юнайтед могат да дойдат от средната линия и нападението. Лично мое мнение е, че Димитър Бербатов и Карлос Тевес няма да започнат като титуляри за Манчестър Юнайтед. Сър Алекс Фъргюсън винаги е подхождал предпазливо и много разумно в срещи от такъв мащаб, с ясното съзнание, че един гол може да е достатъчен за спечелване на отличието. Бонус за шотландеца е представянето на Челси срещу Барселона в 1/2-финалните двубои между двата тима и по скоро формулата за успех, която съставът на Гуус Хидинк нагледно представи. Ако всички се чудеха как може да бъде спряна Барса преди около месец, сега мисля, че този въпрос вече има отговор. Дисциплинирана игра в защита, никакви празни пространства и подсигуряване на всички зони. Игра на контраатака, където естествено трябва да притежаваш качествени изпълнители, които да могат да решат мача. Това в Юнайтед го има. Защитата е желязна, имат и опитен страж. Андерсон и Майкъл Карик са отлични в дефанзивен план, а като към тях се прибави и опита на Райън Гигс или Пол Скоулс, всичко си идва на мястото. Уейн Рууни и Кристиано Роналдо нямат нужда от коментар, всички сте наясно какво могат. Докарахме я до халфовата линия, която, може би, ще бъде съставена от Андерсон и Карик, пред които ще действа или Райън Гигс, или Поул Скоус. Джи-Сунг Парк и Уейн Рууни по двата фланга на атаката, а в нападение Кристиано Роналдо. Това, разбира се, са условни позиции на играчите и е нормално в един момент на върха на атаката да бъде Райън Гигс или Уейн Рууни примерно. Толкова за състава, все пак решението е на сър Алекс Фъргюсън и той е най-наясно как може да се победи Барселона, и кои играчи да излязат титуляри.

Статистиката определено е на страната на "червените дяволи". Двата тима са се срещали общо 9 пъти в европейските клубни турнири. Каталунците са постигнали две победи, а съставът на "червените дяволи"  има записани 3 успеха. В 4 от двубоите тимовете са завършвали при равен резултат. Барса имат леко предимство в отбелязаните голове - 15:14.
1884 г. - Барселона - Юнайтед - 2:0
1994 г. - Юнайтед - Барселона - 3:0
1991 г. - Юнайтед - Барселона - 2:1
1994 г. - Юнайтед - Барселона - 2:2
1994 г. - Барселона - Юнайтед - 4:0
1998 г. - Юнайтед - Барселона - 3:3
1998 г. - Барселона - Юнайтед - 3:3
2008 г. - Юнайтед - Барселона - 1:0
2008 г. - Барселона - Юнайтед - 0:0

Както всеки финал и тук е много трудно да се предположи какво ще се случи. Все пак ми се струва, че англичаните имат леко предимство и ще се опитам да поясня защо. Първият и най-важен фактор е отсъствието на двамата титулярни външни защитници в тима на Барселона. Всяко едно подобно отсъствие нарушава синхрона на защита и оказва влияние на цялостното представяне на отбора. Другият фактор е опитът на сър Алекс пред опонента му в този двубой Хосеп Гуардиола. През годините шотландецът е доказвал, че стига с много точно пресметнати ходове до целите си и гладът за успехи продължава да е все така нестихващ. Прогнозата за този двубой е повече от ясна - много футбол и напрежение до последната секунда.

Дочакахме го, сега остава и да го изгледаме!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

assty
05.06.2009 14:16

браво на барса честито а ман ю до кофите кадето им е мястото и до като си мислят че с бербо смотаняка могат да играят ханбал да си го мислят

marchela_CR7_
27.05.2009 21:57

защо барса са с редовните им екипи,а ман4естър с белите *wonder*

icone_81
27.05.2009 16:43

Отдавна не е имало такъв финал. Два отбора, които наистина заслужават да играят в този последен мач. Надявам се да стане зрелище и двата тима да играят футбол, а не единия да се опитва да играе /Барселона/ , а другия да дебне на контри.

KoKIcHaAa
27.05.2009 15:52

НАИ ВЕЛИКИЯТ ФИНАЛ МЕЖДУ 2ТА НАИ ВЕЛИКИ ОТБОРА
НЕКА ПО ДОБРИЯТ ПОБЕДИ!

MeToDueB
27.05.2009 15:18

Най-добрите отбори на Света се срещат един срещу друг. Мечтах за този финал и си знаех, че ще бъде той още в груповата фаза :} и е дна мечта се сбъдна. Дано Бербатов играе титуляр или поне запише повечко минути, но Барселона да победи и да играя нападателен футбол и двата отбора

onzzy
27.05.2009 14:16

тъп мач 0:0 продължения дузпи *wink*

motors
27.05.2009 11:30

И двата отбора са ми любими но довечера ще бъда само за Ман.Юнайтед .....с гол на Бербатов в 90 мин.....от 45 метра,бразилски от воле

angel_hi
27.05.2009 09:56

След броени часове ще знаем кой е по-добрият отбор за ШЛ аз санувах честно че Манчо бие Барса с 0:2 Рууни и Тевес вкарват сигурно звучи смешно но това е *smile*

roommen
27.05.2009 07:19

Барселона ще имат предимнство ако терена в Рим е с възможно най-широкият си размер .Каталунците умеят да задържат и разиграват топкта продължително време ,собенно благоприятно за тях е ако терена е голям ,защото умело използват всеки сантъметър от тъч до тъч пък и нападението им ще има повече свободен терен за действие при което ще са много опасни.

LEO_74
27.05.2009 01:26

villituu , Всичко което правя го правя за теб *wink*

villituu
26.05.2009 23:39

Точно така,напълно съм съгласна с мнението на LEO_74 човека е казал всичко,което трябва да се каже *stop*
Само Ман Юнайтед *devil*

Chepenkov
26.05.2009 23:13

Manchester ще ги изкъртат тия стоикаджии *smile*

BoBi_Levskara
26.05.2009 23:08

Истината е че и най-големите спецалиасти и разни други немогат да кажат какво щес тане.В такъв мач може да завъриш 0:0 и да се реяи с дузпи може да завърши и 5:5 примерно.Може да завърши с разгромна победа на единич отбор с разлика от 3-4 гола.Истината е че на който му провъри в мача той ще спечели.Все пак дано Юнайтед триумфират и тази година.Успех на Манчестър *beer*

LEO_74
26.05.2009 22:27

При Шампионите Мирогледът и Възгледите са различни от досега възприеманите от Световната Футболна Общественост и мятъм че ще успеят да устоят тази отговорност.Ще се роди Организацията която показа и ... наказа !!! Освен обществото ползващо "продукта"(Ман . Юнайтед) , Човечеството ще се преклони пред първия участник в Футбола , доказал Свободата си да бъде ... Шампион!!!

LEO_74
26.05.2009 22:15

Барселона е страхотен отбор , но там основната фигура са Гуардиола и отборния дух се гради около гения - Меси.Футболистите , не само са наясно с това , а и това е техния избор и го следват отговорно.При "дяволите" сцената в Рим се явява специфична ситуация и подготовката за достойно представяне - доказване на титлата , всъщност стартира в мигът в който приемеш Отличието . От този момент си задължен да накажеш принципните компромиси на опонента с оглед на доказаното от самия теб в предишния сезон . Основната причина Ман. Юнайтед да привлече в редиците си Димитър Бербатов е продиктувано от необходимостта за качествена и бих казал Гениална подкрепа за тази цел.Бербатов доказа с много важни действия че заслужава своето място в Отбора и Отборния Дух .

danman
26.05.2009 22:12

Желая много късмет на Манчестър Юнайтед!Дано да си вземат за втори път Купата на Европа!Много късмет!

LEO_74
26.05.2009 21:58

Да , редакторът притежава свой собствен поглед , който провокира вниманието и впечатлява с познания и необходимите качества , но ми се струва прекалено прагматичен . Проблемата не е в прагматичен а в "прекаленото". Принципите са своеобразна форма на робство , ако не се научим да живеем Свободно , ако не Овладеем Живота и Любовта - "Любовта към Хората" и "Любовта към Жената" , става ... " прекалено" трудно.Аз лично мисля че от гледна точка качествата (Отборни и личностни) , тези два отбора са заслужилите участници в този Спектакъл и не се представиха съвсем точно . Барселона е страхотен отбор , но там основната фигура са Гуардиола и отборния дух се гради около гения - Меси.Футболистите , не само са наясно с това , а и това е техния избор и го следват отговорно.

TigerJK
26.05.2009 21:42

Меси, Ето'о и Анри си сменят местата, така че Евра няма да може винаги да пази Меси *joking* ако гледаш повторение на гола срещу Челси там Меси прави асистенция на Иниеста от лявата му страна, а не от дясната където по принцип играе *wink*

Kalinho
26.05.2009 21:37

за мен този мач ще го изнесат най много Шави Иниеста и Анри ако играят *smile* с оглед на това че манчестър са по слаби в тяхната дясна зона на защитата Меси ще го пази евра и руни като се връща постоянно и едва ли ще има много шансове. Дани Алвеш ще липсва много както и МАркес ако защитата на Барса не допусне много грешки Барса ще са шампиони

Kalinho
26.05.2009 21:35

за мен този мач ще го изнесат най много Шави Иниеста и Анри ако играят *smile* с оглед на това че манчестър са по слаби в тяхната дясна зона на защитата Меси ще го пази евра и руни като се връща постоянно и едва ли ще има много шансове. Дани Алвеш ще липсва много както и МАркес ако защитата на Барса не допусне много грешки Барса ще са шампиони

plamkisa
26.05.2009 20:58

Барса оле оле,оле оле,само Барса оле,оле Барса шампион оле оле *wink* Ще се чува утре само GOOOOOOOOOOOL DE BARRRRRRRRRRCELONA.VAMOS!

angel_hi
26.05.2009 19:21

Аз исках Челси-Арсенал да е финалът но уви.Надявам се мачът да е мн интересен с мн положения все пак най-дорбите отбори и футболисти играят.Много се изписа но само един е победителят.Барса правят страхотен сезон,както и Манчо.Утре ще видим кой кого ще надиграй и излъже аз съм за Манчо и Бербатов да вземе ШЛ да се зарадва както и ние българите малко радост

Notlike
26.05.2009 19:07

Всичкия този труд си струваше. Браво на редактора. Иначе и аз да изразя моето скромно мнение. Юнайтед и Барса според мен трудно, ама много трудно ще се надиграят в редовното време. Барса просто имаше да догонва с Челси, иначе ако този тим не е в позиция на догонващ - трудно може да бъде надигран. Юнайтед има остриета в лицето на Рууни и Роналдо, но не мисля, че опитнитие защитници ще ги спрат. Според мен решителната битка ще се води между двойките Гигс-Шави и Карик-Иниеста. Която халфова линия победи, може на 80% да се поздрави с успех.

denso_90_vn
26.05.2009 19:06

Тук тртябваше да са Арсенал и Ливърпул , но уви ! Сега на Манчестър да им е здрав гърба ! *wink*