Рим - футболната столица на света

11:05
Рим - футболната столица на света
"Рома - капут мунди" (Roma caput mundi), казвали древните римляни, "Рома капочиа" (Roma capoccia), казва населението на Вечния град сега. И Рим наистина е център на света с финала на Шампионската лига. Няма по-подходящо място за изява на звездни отбори като Манчестър Юнайтед и Барселона в спор за короната на Европа. За италианските медии това е "мачът на годината", а Рим е "сцената за един спектакъл, желан от всички". Афишът му може да се опише така:

"Манчестър гони бис, Барселона - требъл."


Една голяма спортна интрига, защото англичаните като настоящи носители на трофея могат да се повторят, а Барселона като шампион на Испания, носител и на Кралската купа, да седне в тронната зала на Европа. Тоест да се нареди до националния отбор на Испания. Това особено и емоционално футболно представление ще бъде проследено от 37 камери на телевизия "Скай Италия" за удобство на всички зрители по цялото земно кълбо.

Щастливците на Олимпийския стадион ще са 67 000. От тях 20 000 испанци и 30 000 англичани, определени като специални туристи за едно специално събитие. То започва от Арката на Константин, където е изложена Купата на шампионите. Близо 5000 запалянковци от двата отбора, дошли в Рим без билети, желаят да покажат, че спортните събития могат да бъдат празнична среща. Настроението и обстановката са като за голям празник, в който домакините правят всичко той да бъде на висота за феновете на двата отбора, чийто брой надвишава почти 3 пъти средния дневен брой туристи във Вечния град. С отличителните цветове на своята клубна принадлежност те дадоха нови багри на италианската столица, а местните девойки са вече лудо влюбени в Кристиано Роналдо.

Хотелът на героите на сър Алекс Фъргюсън - "Еседро Босколо", е обсаден от хиляди привърженици на футболната игра, които очакват да зърнат любимците си, сред които и нашият Димитър Бербатов. Той контрастира с твърде сериозното си изражение с озарените лица на съотборниците си. Същото внимание запалянковците отделят и на играчите на Гуардиола, настанени в луксозния Грандхотел на най-престижната улица - "Венето".

За целите на сигурността са мобилизирани 10 000 полицаи. Префектът на Рим Джузепе Пекораро подчерта, че това не е налагане на военно положение, а средство за създаване на спокойно пребиваване. Всички билети са продадени и хората са предупредени за майсторски изработени фалшификати, които обаче няма да минат през строгия контрол на Олимпийския стадион.

Самият стадион също е във форма благодарение на главния домакин - синьор Патрицио. Той полага неимоверен труд за подрязване и поддръжка на тревата. За да приведе терена в ред, му трябваха рекордните 72 часа, от които четири часа и половина само за изравняването. Тревният килим е идеален и в часовете на мача височината на тревата ще бъде 21 милиметра, идеалното ниво за изявите на футболните изпълнители. Очаква се на трибуните да бъде и Христо Стоичков, за да подкрепя "своята" Барса.

Елена Шаханова, кореспондент на БНР в Италия, за "7 дни спорт"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация