Есиен пак е в Челси, но дали е същият?

12:00
Есиен пак е в Челси, но дали е същият?
На пръв поглед Майкъл Есиен не се е променил. Гласът му си остава приглушен, думите му излизат като шепот през онази широка усмивка, повдигаща всякое настроение, а краката му като стъбла на дърво и широкият му гръден кош са все още плашещо препятствие за всеки съперник.

“Стилът ми не се е променил – казва той. – Още съм си същият. Когато се блъснете о мен, можете да видите сами, че съм силен като преди.” Клейтон Силва, бразилски нападател, сам го разбра в мача със Сингха Ол Старс в сряда, когато неговото тяло бе наранено почти колкото и егото му след сблъсък с ганаеца.

И все пак блъскането на нападател пътешественик на земята в предсезонна контрола в Банкок е едно, а убеждаването, че притежаваш все същото енергично присъствие, покоряващо Премиър Лийг – съвсем друго.

Есиен не е играл за Челси в официален мач от последния за сезон 2011/12 и дори това бе победа без значение срещу изпадналия Блекбърн с резервния състав заради идващия финал в ШЛ срещу Байерн. Някога съществена част от отбора, халфът изгледа двубоя с баварците от пейката, разбит от три жестоки коленни контузии за само четири години.

Връзките в лявото му коляно бяха разкъсани поотделно, а предната кръстна в дясното – също, при това още в първата тренировка при Андре Вилаш-Боаш преди две години. Наследникът Роберто Ди Матео очевидно се съмняваше, че Есиен ще бъде предишният воин и преди мача за Суперкупата на Европа с Атлетико го даде под наем на Реал Мадрид за целия сезон.

Жозе Моуриньо все още се обръща към играча като свой “син”, а Есиен върна комплимента в Малайзия в четвъртък, наричайки завърналия се мениджър “татко”. Тандемът прави това от години. Всеки намира увереност в присъствието на другия.

Ганаецът ще влезе в новия сезон като двукратен шампион на Премиър Лийг, който някога струваше 24 млн. паунда, а сега има какво да доказва и да си връща репутацията. В някои моменти миналия сезон, когато Челси имаше нужда от човек в центъра на полузащитата при травмата на Ориол Ромеу и нуждата Давид Луис да се мести напред от защитата, логиката в решението 30-годишният Есиен да бъде преотстъпен изглеждаше толкова съмнителна, колкото и медицинската му история.

Той в крайна сметка участва в 20 мача в Примера и 7 в ШЛ, запълвайки дупки от централната полузащита до левия и десния бек. Наистина бе по-скоро сигурен, отколкото експлозивен като присъствие, ала предложи на Моуриньо съюзник във все по-трудните му времена на “Бернабеу”.

“Той е голям човек, лоялен към мен, лоялен към Челси, беше лоялен и към Мадрид, лоялен е към всекиго – каза португалецът. – Освен това е много добър футболист и сега го виждам със специална мотивация. Отиде в Мадрид, защото тук му бе трудно. Върна си щастието и кондицията, като игра важни мачове там – полуфиналите в ШЛ и финала за Купата на краля, и то на добро ниво. Всички знаем, че вече не е 20-годишно момче и че контузиите го спънаха, но той е от онзи тип играчи, за които е от полза да са заедно с много, много талантливи хлапета. Има голям опит и ще ни е полезен. Придава ни равновесие, а аз познавам Майкъл по-добре от всекиго другиго.”

Мачът на стадион “Раджамангала” не бе точният за преценяване дали възстановяването е близо до завършек, но Есиен бе агресивен във влизанията си, енергичен в двете фази на играта и не остави шансове за пазачите си. Ключовият въпрос обаче неизбежно е свързан с тези негови колена.

“Сега са добре – отговори ганаецът. – Не ми създават никакви проблеми. При контузии като тези трите е трудно да се върнеш към ритъма си: вече имам осем или девет операции на колената си. Никога не съм си мислел, че трябва да спра с футбола, но просто се отпускаш и после трябва да работиш здраво, за да се върнеш на старото ниво.

Не зная дали хората са се отказали от мен, но аз никога не съм имал страхове или съмнения за кариерата си. Зная, че където и да ида, ще съм щастлив. Никога няма да ме видите тъжен и дори се наслаждавах на времето си с физиотерапевтите и докторите, все се смеех. Остават ми две години договор с Челси и ще видим.”

Тези думи може и да издигат оптимизма му на ново ниво, но едно е ясно: Есиен не си пада пораженец. Беше разчувстващо да го видиш пак на линия в четвъртък, партниращ си с Рамирес и даващ възможност на по-младия си колега – по-младо негово копие във всичко, освен в телосложение – да се включва в атака.

“Отиването му под наем и отличният му сезон с Реал Мадрид след злощастните контузии бяха нещо чудесно за него – каза Петр Чех. – Това преотстъпване му позволи да играе повече отколкото в Челси и, както виждате, изглежда отново като истинския Майкъл Есиен само заради факта, че е пак във форма. Това е единствената тайна, защото винаги е бил фантастичен играч и единственото злощастие при него бяха контузиите.”

Клейтон би потвърдил, че старата сила на Есиен си е на мястото. Бразилецът бе смачкан и изпратен да се търкаля около тъчлинията по земята, а Моуриньо му подаде ръка в помощ да се изправи на крака. “Той се удари в стената”, коментира после мениджърът. Един върнат към живота Есиен ще се надява да свали още доста хора долу, докато носи цветовете на Челси в годините занапред.

Доминик Фифийлд, “Гардиън”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ForeverCFC
20.07.2013 23:18

Никакво чудене!Директно титулярно място!

vesko5551
20.07.2013 16:47

Тъкмо ще внася спокойствие на младите в отбора и да предаде малко опит... *thumb_up*

asdfasd
20.07.2013 15:26

В първия предсезонен мач ми направи много добро впечатление. Раздаваше топката отлично и както винаги солиден в защита.

pobeda_svoboda
20.07.2013 13:58

Пожелавам успех на Есиен!Дано няма контузии повече и с опита си в някои мачове да бъде полезен!Сигурно ще си е резерва но си мисля че Де Роси ще ни върши повече работа от него!Не ми се струва същият футболист доколкото съм го гледал малко в Реал.М!Надявам се скоро да го продадат и да намерят по силен футболист в неговата зона-най малкото освен 30г заради слабите си колена той е най рисковият в Челси!Крайно време е Жозе да не залага много на подобни отношения със стари свои играчи а да се търси по доброто в перспектива за години напред!Не видях в Реал М да е изкарал чак пък перфектен сезон или как го нарече Моу!Подобни отношения според мен по скоро биха навредили на отбора!А какво стана с Де Роси и някои други дето ги искаше той-някой знае ли нещо...Да не се отказаха от него или от Рома ги отрязоха-тая сага мистериозно заглъхна и това не ми харесва никак!

pesholudiq
20.07.2013 13:29

Едно време беше един от любимите ми играчи в Челси, най-вече с яките тупалки, които вкарваше. Радвам се, че пак се връща в Челси и дано да си върне формата от преди 2-3 години *smile*

ilknur.ilko
20.07.2013 13:09

може ли линк от сблъсъка между есиен и kleyton силва ?

7ed0o0
20.07.2013 12:53

Есиен си беше страшен едно време,но сега едва ли ще е на същото ниво.Просто няма как и все пак дава бонус като го имаме в състава си

Juan_Mata10
20.07.2013 12:05

Дано си върне формата,един от любимците ми е

cheman
20.07.2013 11:13

Есиен е един от многото играчи, които са преследвани от много контузии, които влияят на кариерите им. Според мен обаче Челси има Джон Оби Микел, който мисля че би му бил доста добра конкуренция. Не знам защо не е споменат във статията, за разлика от Ориол Ромеу и Рамирес

pesholudiq
20.07.2013 13:31

Защото, до колкото знам, е почти сигурен напускащ. Моу не го искал, говореше се за преговори със Галатасарай. Лично аз не го харесвам и ще се радвам да го продадат *smile*

insane131
20.07.2013 10:51

Страхотна статия. Есиен е страхотен играч, изкючително стабилен халф, но последния му период в Челси беше ужасно слаб. Дано сега моуриньо като е в Челси да повлияе положително на играта му.

Abramovichcfc
20.07.2013 10:49

Може би не е напълно същият но все пак има какво да покаже и даде на Челси!

Tishoff7
20.07.2013 10:37

Трябва да играе, защото внася голяма сигурност.

sa6etoo
20.07.2013 09:39

Голям играч е Есиен. Жалко че толкова много контузии го сполетяха но има какво да даде на футбола още. Дано нищо му няма занапред и да радва с играта си.

daledoria
20.07.2013 09:37

Ще го видим август дали е същия ама малко ме съмнява все пак е на години обаче си има опита и ще е полезен

daledoria
20.07.2013 11:29

Да не би да е като Лукаку я се замисли малко колко по млади има в Челси и специалния повече ще разчита на тях а тези като Лампард и Есиен ще играят с младите да им дават кураж те ще учат момчетата 30 години за тебе ако е млад ?

nikshan11
20.07.2013 10:40

30 години стар ли е за тебе?*thinking*