Испания - Италия превю

20:21
Испания - Италия превю
Три от полуфиналистите вече са известни. Германия съвсем очаквано стигна до тази фаза от борбата, но що се отнася до Турция и Русия те определено са приятната изненада на този форум. Последният отбор, който ще се присъедини към голямото каре ще бъде решен днес, когато един срещу друг излизат съставите на Испания и Италия.

 И двете страни са сред европейските колоси и имат своята уникална приказка. Световният шампион Италия са сред първите участници на стария континент. Те започнаха неубедително, губейки от състава на Холандия, но постепенно навлязоха в игрови ритъм и последната среща, в която победиха един от крайно разочаровалите състави на Франция бе потвърждение на всичко това. Испания традиционно се проваля на големите форуми, но този път стартира повече от великолепно като спечели всичките си срещи в предварителната група.

Мачът днес вероятно ще бъде и най-добрият на Евро 2008 или поне такива са очакванията. Нека разгледаме евентуалните участници в титаничния сблъсък по-късно вечерта по постове:

Между двете греди от двете страни на игрището ще застанат Джанлуйджи Буфон и Икер Касияс. Буфон е един от най-добрите вратари в света, който въпреки само 30-те си години вече е спечелил 2 пъти титлата в Серия "А", 2 Суперкупи на Италия, 1 Купа на Италия и Световната купа. Постижение, което е мечта за много други вратари, не успели да го постигнат до края на своята кариера. 6 пъти избиран за най-добър вратар на италианската Серия "А", Буфон е с огромна заслуга Скуадра да премине груповата фаза, след като спаси 11 метровия наказателен удар на Адриан Муту в мача им с Румъния завършил при резултат 1:1. Загубата в срещата със северните ни съседи щеше да бъде втора поредна за "сините" и те щяха вече да са стегнали куфарите за Ботуша именно за сметка на играчите на Пицурка.

Неговият опонент Икер Касияс доминираше в испанската Лига този сезон, като беше единственият вратар допуснал по-малко от гол на мач. Дори когато Реал бяха в най-слабата си форма Касияс беше като стена отзад. Той е спечелил 4 пъти титлата на Испания и два пъти е печелил Шампионската Лига, трофей, който все още липсва в колекцията на италианския страж. За момента това са двама от пет или шест най-добри вратари в света.

В защита италианците са пословични, но на това първенство те изпитват затруднение да достигнат сработването от Световното първенство, след като в последния момент загубиха своя капитан Фабио Канаваро. Това доведе до разместване в постройката на отбора и сега тя е построена от Джанлука Дзамброта, Кристиан Панучи, Джорджи Киелини и Фабио Гросо. Способностите на Панучи да бележи от статични положения носи допълнително предимство, докато Гросо играеше отлично като ляв краен, свързвайки по един чудесен начин защитата с нападението във втория и третия мач. Ако има слабо място тук, това беше Дзамброта, чиято грешка доведе до гола на Румъния, но в крайна сметка ядрото е силно и става все по-силно с течение на първенството.

Испанската защита не отговаря на класата на италианската и никога до сега не е била силна страна на "Ла Фурия". Серхио Рамос е един от най-атакуващите десни бекове, но по този начин оставя много празно пространство след себе си. Централния защитник Карлес Пуйол е най-добрият чист защитник на поста си и изглежда възстановен от контузията, която го извади по-рано в мача срещу шведите.

В средата на терена и двата отбора разполагат с доказани таланти. Италия притежава най-добрия дефанзивен халф в света Даниеле Де Роси, а в по-предни позиции Симоне Перота и Алберто Акуилани ще бъдат гръбнака на италианския отбор. За Испания, може би няма какво да се каже относно класата на халфовата линия, освен да се отбележи фактът, че Сеск Фабергас дори не може да намери стартова позиция. Андрес Иниеста, Шави, Маркос Сена и Давид Силва ще бъдат нагърбени със задачата да организират испанската атака.

Говорейки за атака, Испания влиза в мача с водещия по най-много вкарани голове - Давид Вия. Той последва своя хеттрик срещу Русия, отбеляза победния гол срещу шведите и води по този параграф на това европейско първенство с тези 4 вкарани гола. Негов партньор ще бъде реализиралият 24 попадения за своя клуб Ливърпул Фернандо Торес. До момента на това европейско той е реализирал едно попадения, но дуета, който оформиха двамата млади играчи е меко казано убийствен.

Италианският отговор на Вия и Торес е Лука Тони, който е най-добрият им нападател. До този момент Тони отбеляза 1 гол на това първенство, но бе отменен поради несъществуваща засада. Той се опитва с всички сили да играе добре и да отбелязва, както го прави и за своя отбор Байерн Мюнхен през този сезон. Срещу Румъния той не успя да се възползва от всичките центрирани топки и освен всичко това дойде и отменения му гол поради несъществуваща засада в края на първото полувреме. Испанците знаят, че той е един спящ гигант и се надяват неговото пробуждане да не бъде точно тази вечер.

Има две основни липсващи фигури в отбора на Италия, които пропускат мача за натрупани картони. Това са двойката халфове Дженаро Гатузо и Андреа Пирло. Ако Испания не успее да се възползва от тяхната липса, италианците ще се превърнат в главен фаворит на турнира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gunmen
23.06.2008 09:01

Само недей да слагаш Германия между изредените. Защото точно според мене те ще станат шампиони. Те притежават изключителен дух и амбиция за борба, а и притежават изключителни футболисти които могат да решат мача в тяхна полза- Лукас Подолски, Клозе, Балак, Швайнщайгер и т.н.
Направи ми впечатление ,че Испания са много слаби във въздушния двубой- Германия там са силни. А руснаците на моменти правят грешки в защита, но като цяло е най-балансирания и трениран състав с млади футболисти, които ги виждам след време в големите клубни отбори.
А за Турция не искам да коментирам.

stenli111
23.06.2008 00:30

остава само и германците да отпаднат и всичко ще е ОК