Литекс в "Б" група. Помните ли това?

14:24
Литекс в "Б" група. Помните ли това?
Загорчич си беше треньор още като футболист и ни го показва сега

Вие как го виждахте точно този Литекс в "Б" група, където някои от участниците трудно събират пари за гориво, за да се преместват от един град в друг? Защото ние не го виждаме, ама никак. Някак си не беше сериозно Литекс да отиде във втория ешелон, въпреки че Гриша Ганчев ни представи тази перспектива като част от целия пъзел. ЦСКА на Гришата трябваше да е на сцената с оранжев лиценз, но точно в разгара на преговорите в Ловеч бе представен нов треньорски щаб начело със Златомир Загорчич. Бившият защитник вероятно не би имал нищо против да започне от ниско ниво, но съгласете се, че амбициозен треньор, какъвто е Заги, се цели по-високо. Още тогава се усъмнихме в цялата схема. Имаше нещо гнило около флирта на Гриша Ганчев с ЦСКА и това го виждаме месец-два по-късно.

Литекс си е отбор, та дрънка и това при условие, че продаде основния си нападател и най-важния си полузащитник и футболист изобщо. И друг път сме отчитали, че Гриша Ганчев знае най-добре от всичките си колеги кога, как, къде и за колко да продава футболистите си. Специално за Георги Миланов като че ли всичко бе на сто процента изпипано. Тази пролет играта му бе белязана от спад, вече се бе сдобил със статут на звезда, което в България по-скоро пречи, едва ли не половин Европа го следеше и ако бе почнал и този сезон в Ловеч, можеше да свали още надолу. Цена от 5-6 милиона лева е таван за него, а също така и за играч от българското първенство това е мечтано финансово ниво. Един милион лева за Исмаил Иса също е супер сделка.



Тези продажби са достатъчен стимул за целия клуб Литекс и най-вече за младите играчи от академията. Досега не ни е ясно някой юноша да е избягал от Ловеч в посока друга школа. Случва се по-скоро обратното. Трансферите, които прави Гриша Ганчев, са стимул за всички, които по едно или друго стечение на обстоятелствата са в Литекс. И това е при положение, че от две години оранжевите ги няма на европейската сцена. Сигурно при такъв излаз Ганчев щеше да прибере още по-добри пари.

И така, нека все пак да припомним, че бюджетът на Литекс не надхвърля 2,5 милиона лева. С тези пари няма да има проблем нито с лиценз, нито за заплати, нито за нови инвестиции в школата, нито за трансфери. А такива хората в Ловеч знаят да правят. Дори и да има грешка, това не става шумно. В Литекс също са попадали на така наречените ментета, които си заминават без драми и сътресения. В голямата си част обаче покупките на оранжевите са попадения. Вижте само привлечения това лято Джазула, който за 2 мача показа, че е класа и е способен да даде голов пас и на най-неориентирания и мързелив нападател, а и сам може да вкарва.



Един слънчев ден ще излезе и истината по напускането на Христо Стоичков по посока ЦСКА при варианти с или без Гриша Ганчев в Борисовата градина. Само не си мислете, че една сутрин Ганчев се е събудил и изведнъж се е сетил за Златомир Загорчич. Бившият национал на България е бил в главата на собственика като вариант много преди събитията през последната пауза между първенствата. Заги си беше нещо като треньор още като футболист и това си личеше особено при телевизионните повторения, които не един и два пъти показваха как Загорчич постоянно ръкомаха и обяснява нещо на съотборниците си. Той беше от онази порода интелигентни защитници, които никога не блъскаха топката отзад напред, а се стараеха да я изнасят по земя. Заги четеше играта като футболист и това могат да го потвърдят треньорите, при които е бил в Ловеч, особено Димитър Димитров-Херо, който всъщност направи сръбския играч национал на България. Така че Загорчич е поредната суперинвестиция на Гриша Ганчев във футбола. На негово място много треньори на Литекс биха засипали играчите си със суперлативи след победа над Локомотив в София. Заги обаче изрази претенции. Това значи, че не играе мач за мач, а иска първо да изгради стил на игра. Ясно е, че при него Литекс ще играе добър футбол. А за цели няма да питаме. В Ловеч никога не са говорили такива неща и оставят на хората сами да усетят за какво става дума. Ние обаче вече виждаме, че нещата са сериозни. И леко се усмихваме, когато си спомним, че този отбор тази седмица трябваше да се готви за първия си мач в новото първенство на "Б" група.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация