Лига 1 - надбягване с два коня или шоу с неочакван край?

15:32
Лига 1 - надбягване с два коня или шоу с неочакван край?
Дългоочакваният миг за любителите на френския футбол настъпи. Довечера от 21:30 часа наше време шампионът Пари Сен Жермен и Монпелие ще открият новата кампания на Лига 1. Очаква се битката за първото място през новия сезон да се води между отборите на ПСЖ и Монако, но изненади не са изключени щом Олимпик Марсилия, Лион, Лил и Монпелие заявиха участие в играта за златните медали.

ПСЖ отново е шампион след 19 годишна суша

Пари Сен Жермен най-накрая успя да се докопа до шампионската лига във Франция, след като прекъсна суша от 1994 г. Голяма заслуга за историческия триумф на парижани имаше шведският нападател Златан Ибрахимович, който стана вторият футболист достигнал кота 30 гола след легендарния Жан-Пиер Папен. Снажният топреализатор оглави еднолично голмайсторската класация с цели 11 попадения повече от най-близкия си конкурент. Така една от големите цели на катарските собственици на ПСЖ, които инвестираха повече от 250 млн. евро за развитието на клуба, бе осъществена, а през новия сезон несъмнено ще се преследва спечелването и на Шампионската лига.



Най-титулуваният френски тим Олимпик Марсилия не успя да се противопостави на ПСЖ и финишира на втора позиция, която гарантира на небесносините участие в груповата фаза на Шампионската Лига, докато Лион, който завърши трети, вече започна своето участие в най-престижния европейски клубен турнир от третия предварителен кръг. Хлапетата елиминираха Грасхопърс с общ резултат 2:0 и чакат своя съперник на плейофите. На четвърто място се изреди Ница, който ще започне участието си в Лига Европа от плейофите, а носителят на Купата на Франция Бордо влезе директно в групите на турнира. Сент Етиен пък зае 5-о място в крайното класиране за миналия сезон и също спечели право да участва в Лига Европа. В същото време зелените се поздравиха с Купата на Лигата във Франция.

В другия край на таблицата бе доста напечено и след ожесточени битки за оцеляване в по-долна дивизия отпаднаха отборите на Брест, Троа и Нанси, докато Монако, Гингам и Нант спечелиха промоция за Лига 1.



*Шампион: ПСЖ (придоби право на директно участие в груповата фаза на Шампионската Лига)
*Вицешампион: Олимпик Марсилия (придоби право на директно участие в груповата фаза на Шампионската Лига)
*Трето място: Лион (придоби право на участие в плейоф за класиране в груповата фаза на Шампионската Лига)
*Четвърто място: Ница (придобива право на участие в плейоф за класиране в груповата фаза на Лига Европа)
*Пето място и носител на Купата на Лигата: Сент Етиен (придоби право на участие в третия предварителен кръг на Лига Европа)
*Носител на Купата на Франция: Бордо (придоби на директно участие в групите на Лига Европа)
*Изпаднали: Брест, Троя, Нанси
*Спечелили промоция за Лига 1: Монако, Гингам, Нант

Лоран Блан наследи Карло Анчелоти начело на ПСЖ

Лоран Блан бе назначен за наставник на ПСЖ, след като Анчелоти напусна в посока Реал Мадрид. Блан отказа да продължи да изпълнява задълженията си на селекционер на националния отбор на Франция след разочароващото отпадане на петлите на четвъртфиналите на Евро 2012. 47-годишният специалист изведе Бордо до титлата през сезон 2008/2009 и така сложи край на доминацията на Лион в Лига 1. Той получи шанс да застане на кормилото на парижани, след като от борда на клуба не пожънаха успех в опитите си да заменят Анчелоти с един измежду Фабио Капело, Анре Вияш-Боаш и Рафаел Бенитес. В края на краищата обаче Блан сложи подписа си върху контракт за два сезона, но въпреки това съществува голяма вероятност собствениците на ПСЖ да прекратят преждевременно сключеното споразумение, тъй като столичният тим следи зорко ситуацията около мениджъра на Арсенал Арсен Венгер.

ПСЖ счупи нов траснферен рекорд с привличането на Единсон Кавани

За поредна година Пари Сен Жермен игра доминираща роля на трансферния пазар. Парижани си осигуриха услугите на уругвайския нападател Единсон Кавани, след като отключиха откупуващата клауза в договора му с Наполи срещу рекордните 64 млн. евро. Трансферът на голмайстора на Серия „А” за миналия сезон се нареди на 4-о място в класацията на най-скъпите футболисти в историята на футбола. 26-годишният Кавани акостира на „Парк де Пренс” с впечатляваща ефективност. Той отбеляза 104 гола в 138 мача във всички турнири по време на тригодишния си престой в Наполи.



ПСЖ се подсили и с бразилския централен полузащитник Маркиньос. За този трансфер парижани платиха 32 милиона евро на Рома. Защитникът на Лил - Лукас Динь е другият футболист, който се озова в Париж за сумата от 15 млн евро. 20-годишният талант игра ключова рола при успеха на Франция над Уругвай на финала на Световното първенство за младежи до 20, което се проведе на територията на Турция през юни.

Напълно логично след всичките тези инвестиции в отбора, катарските собственици имат големи очаквания и това допълнително увеличава напрежението върху Блан.

Монако се завърна в елита с гръм и трясък

Монако, който е финансиран от руския милиардер Дмитрий Риболовлев, инвестира повече от 100 милиона евро, за да подсигури бъдещето на отбора в Лига 1. Отборът от Княжеството хвърли голямата бомба на трансферния пазар, привличайки Радамел Фалкао от Атлетико Мадрид за 45 млн. евро. Колумбиецът подписа петгодишен договор. Машината за голове на монегаските премина в редиците на дюшекчиите от отбора на Порто през 2011 за сумата от 40 милиона млн. евро. Впоследствие той отбеляза общо 52 гола за 2 сезона в Ла Лига.



Полузащитниците на португалския шампион - Жоао Моутиньо и Джеймс Родригес, също поеха към Монако с петгодишни договори за общата сума от 70 милиона евро. Ерик Абидал, Жереми Тулалан и Рикардо Карвальо са другите топ футболисти, които преминаха в редиците на монегаските съответно от Барселона, Малага и Реал Мадрид.


Нов сезон, нов късмет - Лил, Монпелие, Рен и Аячо с нови треньори

Лил назначи бившия наставник на Монпелие Рене Жирар за заместник на Руди Гарсия. 59-годишният специалист, който напусна южняците след края на сезона се озова при мастифите с големи възложени надежди от президента на клуба - Мишел Сейду. Той бе заменен начело на френския шампион за сезон 2011/2012 от Жан Фернандес, който се бе отдал на почивка след раздялата си с Нанси в началото на годината. Фернандес е бивш наставник на Оксер, Марсилия, Сошо и Метц.

Бившият нападател на Ювентус и националния отбор на Италия Фабрицио Раванели пък е новият треньор на Аячо. Легендарният италианец бе управител на младежката формация на Ювентус, но реши да изгради кариера на треньор и пое закъсалите островитяни, които с много усилия успяха да запазят елитния си статут. Треньорска рокада имаше и в отбора на Рен. Там изненадващо Филип Монтание, който класира Реал Сосиедад на 4-о място в Ла Лига и осигури на баските участие в Шампионската лига, замени Фредерик Антонети.

Завръщането на Монако заплашва ПСЖ

Според специалисти и анализатори, ПСЖ е големият фаворит за спечелването на първенството и този сезон. Монако ще се стреми да измести ПСЖ от върха, но тимът от Княжеството се нуждае от време, за да се сработи. Ръководителите на монегаските поне са способни да гарантират на футболистите си изплащането на възнагражденията им, тъй като данъците в Монако са изключително ниски. Местният футболен съюз обаче реши, че това далеч не е честно спрямо другите отбори в страната и задължи Монако да плаща данъци според ставките във Франция. Монегаските дори са застрашени от преместване в Серия „А” и Футболният съюз на Франция започна да посредничи по този случай. При подобен сценарий твърде ясно е, че загубата на Монако ще означава пълна доминация на ПСЖ.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

VivaLaFootball
09.08.2013 23:37

Аз лично писах имейл на sport@btv.bg (вижте за всеки случай и в сайта), че не искам да гледам само мачовете на ПСЖ! Дано ми обърнат внимание!

shifter_fd
09.08.2013 23:55

Те явно закупени права само за някои мачове определени мачове от всеки един кръг в Лига 1...

tonisport
09.08.2013 23:32

Нали го видех завалията Кавани срещу Монпелие..Завалията не знае от коя стрън се гняса топката.

shifter_fd
09.08.2013 23:25

Аууу много безидейна игра от страна на ПСЖ. Едни безкрайни и безплодни центрирания, никаква импровизация. Верати през почти целия мач си гонеше втори жълт, Пасторе от 20 опита за подаване, 2 бяха точни. Тотално разочарован съм, не само заради резултата, дори и да бяхме победили, нямаше да си промена мнението, че момчета не играха нищо тоя мач. Очаквах много повече от отбора, като разигравания и на скорост, а те действаха доста мудно и моментни проблясъци на Лукас бяха единственото хубаво в мача за ПСЖ. Иначе Монпелие игра страхотно, особено първите 20 минути, направо летяха.

shifter_fd
09.08.2013 23:31

Абсолютно се съгласявам, но той бе от първата вълна скъпи звезди, още по времето на Коумбаре. Определено не заслужаваше да играе до края на мача, но не ние взимаме такива решения.

radamel
09.08.2013 23:29

Пасторе не струва повече 5 м евро !!

radamel
09.08.2013 23:21

омг другата седмица пак ще дават мач на ПСЖ :Х псж - аячо

shifter_fd
09.08.2013 23:30

Може би в третият кръг, когато Лил са домакини на Сейнт Етиен. И аз незнам защо избраха точно мач на ПСЖ да дават другата неделя (не взимайте под внимание, че съм пристрастен, просто мача с Аячо не е някакво велико явление във Френския футбол). Но като видиш програмата за втория кръг, може би Монако и Монпелие бе най-удачният избор.

VivaLaFootball
09.08.2013 23:24

Да, и аз на това се възмутих. Уж най-интересните мачове, пък... Другата седмица играят Монако-Монпелие например. Това за мен е по-интересен мач от ПСЖ-Аячо. Явно няма да мога да гледам любимия Лил...

shifter_fd
09.08.2013 21:25

От Бтв Екшън приятно ме изненадаха със студио преди мача (което не очаквах), ма вече 15 минути гледам реклами само *confused*

BuTaMuH_C
09.08.2013 20:45

Монегаските дори са застрашени от преместване в Серия „А”
това едва ли ще стане

RMAD1902
09.08.2013 19:20

Всяка година Франция има нов шампион ще видим традицията ще се спази ли

VivaLaFootball
09.08.2013 19:20

Аз лично симпатизирам на Лил и се надявам да направят нещо запомнящо се, въпреки голямата конкуренция!

SweeT_DG7
09.08.2013 18:31

Поне според мен ПСЖ ще защити титлата си. Те все още са класа над Монако. Отговираха и на трансферите на Монако, като се подсилиха със Кавани, Лукас Динь и Маркиньос. Първият е доказан голмайстор, а пък последните двама са млади таланти. С една дума Лига 1 ще е много интересна през новия сезон. Дано и Лион, и Марсилия покажат на какво са способни, като се включат дейно в борбата за титлата, за да се окаже още по-интересно първенството.

shifter_fd
09.08.2013 18:16

Днес вечерта се започва защитата на титлата. Трудно гостуване на Монпелие, но смятам, че ПСЖ ще си го вземе. Битката надали ще е само между ПСЖ и Монако, останалите отбори също винаги трябва да са в сметките - Лион, Марсилия, Лил... Сейнт-Етиен също направиха хубав сезон. Бордо и Рен, след слабия сезон могат също да се вдигнат на крака

Levski123456
09.08.2013 17:31

Мисля че във Франция е най-интересно , там всяка година има нов шампион . .. За последно Лион бяха защитили .. ОТ 2008/09 няма отбор защитил титлата си .. Иначе бяха все Лион , Лион , Лион и пак Лион ... Сега се радвам за това , че има конкуренция.. Даже тази година съм 90 % сигурен че Франция ще имат полу-финалист във ШЛ !

Blueisthecolour
09.08.2013 17:17

Фалкао и Кавани са алчни к*пелета!

RMAD1902
09.08.2013 17:28

Днешния футбол всичко е заради пари няма такива вече като кантона марадона да играят заради отбора и да не мислят за парите собственика на Монако колко звезди и колко пари хвърли ама милионер руснак

Chelsea_4_life
09.08.2013 16:17

Относно прогнози аз лично смятам че Монако няма да се класират за ШЛ и ще са 4ти 5ти

Chelsea_4_life
09.08.2013 16:15

Определено ще е много интересно първенство до някъде се радвам за трансферите които се правят защото и в ШЛ ще е по интересно а и още дербита за гледане не са излишни

RMAD1902
09.08.2013 15:47

Тези два отбора че ще владеят Франция така е но там винаги стават някви изненади днеска ще видим псж какво ще направи с един друг бивш шампион на Франция

selection
09.08.2013 15:46

Хубавото е, че ще гледаме трима от най-добрите нападатели в света този сезон в Лига 1 ..Иначе ПСЖ поне според мен ще защити титлата..

TNPA_6
09.08.2013 15:41

Уинър просто ме убихте с това заглавие. *lol* *lol* *lol*

radamel
09.08.2013 15:38

Уинър имаме ново лого !!

[@link https://pbs.twimg.com/media/BLnEkcPCMAACCRf.png]

goshko0
09.08.2013 16:30

Хахаха , ти от кога си фен на Монако ве пич, от както направиха два големи трансфера ли ? *lol*

kolio_vg
09.08.2013 15:38

Интересно ще стане там,ама отбори като Лион,Лил доказани евро бойци,започват да хубят позиции,което е много тъжно.