10-те заповеди на Херардо Мартино

14:47
10-те заповеди на  Херардо Мартино
Херардо „Тата” Мартино  е начело на Барселона вече в две приятелски срещи, но и в достатъчно голям брой тренировки за да се откроят неговите изисквания към отбора. Какъв фундамент ще бъде положен за новия сезон, какви са неговите първоначални идеии и каква стратегия ще избере? 

Все още е рано за категорични изводи, но все пак, ето някои от основните акценти в работата на аржентинския специалист до този момент: 


► Да бъде запазена схемата  4-3-3

Схемата на игра няма да се променя. Марковото за каталунците 4-3-3 ще продължи да бъде техен отличителен белег.

Продължително владеене - да,  но по-директни  и остри действия в офанзивен план

Мартино е категоричен, че иска да бъде запазен стила на игра с тотална доминация при притежанието на топката. Но,  новият наставник иска по-директни действия, по-остра игра в полето на съперника и намаляване на така наречените „мъртви подавания”, които убиват темпото и съответно правят действията в конструктивен план по-лесно разгадаеми за отбраната на  съперника.

Високо темпо и бързо движение на топката

Елемент от играта на Барса, който Мартино иска да запази на всяка цена, като го развие с повече агресия и прагматизъм.

Повече включвания на защитниците

Новият треньор на Барса е голям привърженик на включванията на защитниците, които от втора позиция да изненадват съперника. Според него, този стил помага срещу отбори, които играят по-затворено и дефанзивно. 

Преса и натиск върху защитата на противника

Това е едно от големите му желания. Меси, Неймар, Алексис и Педро постоянно са подканвани от Мартино да пресират и да осуетяват безпроблемното изнасяне на топката от съперниковите защити. Идеята е защитата на Барса да започва колкото се може по-далеч от собствената врата.

Опорният халф да остава до двамата централни защитници, когато отборът атакува

Много важен елемент от стратегията на Мартино. Когато крайните бранители са в атака, в отбрана задължително трябва да остава дефанзивният халф, който  да помага на двамата централни защитници. Най-често това прави Бускетс.  Въпрос на сигурност.  

Шутове извън границата на наказателното поле

Мартино държи неговите играчи да стрелят при всяка възможност, без значение от дистанцията.  Аржентинецът не иска нападателите да „влизат с топката във вратата”. 

Меси като „фалшива 9-ка”, а Сеск и Иниеста да излизат от дълбочина

'Ел Тата" иска Меси да е близо до наказателното поле в ролята на „фалшива 9-ка”– което е  и неговото традиционно амплоа.  Според неговите разбирания, в определени моменти Меси трябва да освобождава място за нахлуващите от втора позиция Фабрегас и Иниеста.

Статичните положения

Новият треньор иска промяна на начина по който Барса се брани при статичните положения. Повече внимание и зонова защита, вместо персонална, когато става въпрос за изпълнение на корнъри и свободни удари от страна на противника.  Мартино търси и повече ефективност при статичните положение в атака.

По-ефективно подсигуряване на фланговете

Когато крайните бранители са включват по крилата, Мартино иска повече сигурност. За целта е нужно някои от полузащитниците винаги да изостават с една идея, за да затворят опразнените зони.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sdw
11.08.2013 10:19

"Високо темпо и бързо движение на топката - Елемент от играта на Барса, който Мартино ИСКА ДА ЗАПАЗИ на всяка цена, като го развие с повече агресия и прагматизъм." ... ИСКА ДА ЗАПАЗИ ве...

Извинявайте скъпи фенове на Барса,но не може да не се съгласите с мен в случая.Високо темпо и бързо движение на топката аз от Барса не съм виждал от времето на Роналдиньо.

Fcb10
12.08.2013 11:55

На мен ми харесваше как играехме при Гуардиола малко по-бързо беше а не със 200 подавания назад и то винаги бавни а напред я мислят много къде да я подават , като цяло не ми харесваше как играеха при Тито изключение прави вторият двубой с Милан.

sdw
12.08.2013 01:55

Като цяло сега с аржентински треньор,може наистина да вкара острота в действията.Тва си е и малко нож с две остриета.

Fcb10
11.08.2013 22:22

При Гуардиола също играеха със много подавания ама не толкова мудни като при Тито.

ivanrealmadrid1
10.08.2013 19:15

вече ще заспивам към 30-40 минута , а не както до сега максимум 5-тата минута и съм труп

sdw
11.08.2013 15:34

Кеча и цирка са си част от футбола.По-добре да не говорим за циркове,защото Барса не отстъпват на Реал.Да не говорим за симулациите.Не наши футболисти ебават за номинации за оскар и тем подобни.Имаме си един Пепе де,ама се радвам,че ще е сред резервите занапред. А и не се засягай,футбола на Барса е доста ефективен и никой не го оспорва..Последните години сами говорят по себе си.Но наистина са малко феновете на футбола(освен на Барса),които харесват стила им на игра.Остротата и бързата топка не са ви присъщи.Знам колко добри са Барса,но честно казано когато има мачове от ШЛ примерно,ми е по-интересно да гледам Порто-Малага отколкото Барса-ПСЖ напримерно.

catalan
11.08.2013 14:53

Аз на мачовете на Реал никога не заспивам, все пак кеч и цирк на едно място няма къде другаде да гледам. Най ми е кеф като Роналдо вкара, просто отпразнуването на гола му е като на анимационен герой.

sdw
11.08.2013 10:18

хах и аз тва си помислих между другото

gang_related
10.08.2013 17:16

Ако изпълнят всички 10 гаранция, че ще мачкат отново тоя сезон! Нещото, което липсваше миналия сезон беше точно по-директния начин на игра и шутове извън наказателното! Е и защитата куцаше, но тя ще се оправи рано или късно.

holigan4e
10.08.2013 16:39

Шутове извън границата на наказателното поле - това ще е ново

ReDeViL666
10.08.2013 16:35

Аз ли съм единственият , който вижда само една -две промени - всичко си остава непроменено! Само да станат по-директни - това е!Според мен на БАрса им трябва промяна и то коренна , защото отборите вече им четът играта! След ерата "Пеп" , Барса залагат на треньори , които изповядват неговата философия и не правят почти никакви промени в игровия план на Барса! Какво си мислят , че с един стил могат 10-20 години да карат и да печелят всичко , ами не става така! Лека полека се вижда , че им става все по-трудно , а по-лесно няма как да стане , напротив!

ReDeViL666
10.08.2013 18:08

Кой ти говори за силова игра? Техничари са да и ако започнат да играят например с едно- две докосвания с техниката която имат почти винаги ще успяват да подадът точно и ще се превърнат в кошмар за всяка защита! Това ще е и голяма атракция за феновете , а не както сега - хората да спът като им гледат мачовете!Трябва да си сляп , че да не виждаш , че отбора има нужда от някаква промяна , защото тактически грамотните отбори , като Байерн например , вече ги ядът за закуска!*smile**cool*

Barcelona_4ever
10.08.2013 17:14

Ти искаш техничари като Меси,Иниеста,Шави да тръгнат да играят силово и да разчитат на физиката си ли ? Това е стила на Барса ! Независимо дали печелят или губят те са му верни! Щото няма фен на футбола,на който като му кажеш тики-така и да не се сеща за Барса!

paunQ
10.08.2013 16:12

Защо се навират журналистите в "кухнята" ? Нали така всеки отбор ще знае как точно да противодейства? *lol* Хубаво го е измислил, дано успее и да го осъществи. *smile*

catalan
10.08.2013 16:11

Ми да на англииски ъгъл е корнър, но това не значи ,че и на български трябва да му казваме така, просто променена чуждица - корнер. И двете са правилни.

ceco06
10.08.2013 15:17

ако отбора играе така, смятам, че ще се хареса повече на неутралните фенове

RAFKATA
10.08.2013 14:59

Корнъри хахаха

herakov
10.08.2013 15:06

[@link http://rechnik.info/]%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D1%8A%D1%80 Хайде на бас, че е правилно да се пише "корнър" (от английски), а не корнер. Влез в линка и се ограмоти.