Велизар: Бием ли ЕЙРЕ, оставаме в играта!

11:23
Велизар: Бием ли ЕЙРЕ, оставаме в играта!
Преди година Велизар Димитров се раздели с ЦСКА. Халфът, който беше една от емблематичните играчи на червените за последните пет години, беше продаден срещу 450 000 евро на украинския Металург (Донецк). По всичко изглеждаше, че трансферът се прави само заради парите. Година по-късно обаче Металург сензационно завърши четвърти, след бившия носител на КЕШ и КНК Динамо (Киев), тазгодишния носител на Купата на УЕФА Шахтьор (Донецк) и направилия фурор в същия турнир тим на Металист (Харков). Сега Вили и съотборниците му се надяват на луда есен в новия турнир Лига Европа. Преди това обаче халфът е пред изпитание с националния тим за предстоящия мач с Ирландия. Велизар даде интервю специално за "7 дни спорт" преди мача.

-Как се чувствахте преди година, когато бяхте трансфериран в Металург (Донецк)? Тогава всички казаха: ето, продадоха го в посредствен отбор само за да вземат парите...

- Честно казано, отначало нямах големи очаквания. Отидох в отбор, който не беше от високо ниво. Оказа се обаче, че ръководството на клуба има други планове за сезона, при това обезпечени финансово. Металург разполагаше с ресурс да се съревновава с големите отбори в Украйна. Първоначално не се говореше за европейски турнири, целта беше да играем силен футбол. След това обаче дойдоха добрите резултати и в крайна сметка успяхме да заслужим място в Лига Европа.

- Интересното е, че треньор на Металург е българинът Николай Костов. Той не е толкова известно име у нас, но се представи чудесно в Украйна?

- Наистина в Украйна той свърши отлична работа. Самият факт, че шефовете му предлагат нов договор, говори за това колко го ценят и уважават. Когато поема Металург, отборът е бил заплашен от изпадане, но г-н Костов съумява да го стабилизира и запазва мястото му в лигата. След това беше направена нова селекция, с която Металург изигра успешно този сезон.

- Как се приемат футболните успехи в Донецк? Шахтьор взе Купата на УЕФА, вашият тим също се класира в евротурнирите, а градът ще бъде домакин на мачове от Евро 2012?

- Еуфорията е голяма. Вижте, Донецк е голям град, миньорски център с население над 1 милион жители. За финансирането на футбола се отделят значителни суми. Почти приключи изграждането на новия стадион за европейското първенство, който е страхотно съоръжение. Разбира се, по-популярният отбор в града е Шахтьор. Металург е нов клуб, създаден през 1996 г. и все още набира популярност. Надявам се, че ще се представим добре в Европа и ще се заговори повече и за нас.

- Имате съотборници от Португалия, Бразилия и Кипър. Как контактувате с тях?

- На английски. Иначе в отбора се говори на руски. Добре че навремето съм учил руски език и бързо си го припомних.

- Нека минем към предстоящия мач на националния тим с Ирландия. Съжалявате ли за нещо в досегашните мачове от кампанията?

- И да съжаляваме, полза няма, мачовете минаха. В интерес на истината имахме шанс да спечелим повече точки от гостуванията в Черна гора и Дъблин. Трите точки срещу Грузия в Тбилиси също бяха задължителни, но не се получи. Не смятам обаче, че резултатите са лоши. Все още сме без загуба, при това досега повече гостувахме. Идва мач с Ирландия, който при победа ще ни отвори шанс за класиране на световното първенство. Има добри варианти за нас, нищо още не е изгубено. Аз се надявам, че в събота ще бием ирландците и ще се справим както трябва до края на кампанията.

- Вкарват ни голове от статични положения, така беше например на мачовете в Подгорица и Дъблин. Какво мислите за това?

- В днешния футбол поне половината от головете идват от такива положения. Разбира се, ние занапред ще се опитваме да не допускаме такива голове и тренировките ни са насочени и в тази посока.

- Какво мислите за предишния мач с Ирландия в Дъблин?

- Започнахме с нещастен гол в нашата врата в началото, но след това заиграхме както трябва и стигнахме заслужено до равенство. Те имаха 2-3 положения за гол, ние също. Бяхме ги разузнали доста добре, знаехме ги как играят и не бяхме изненадани с нищо. Сега се надявам да бъдем по-силни от тях, да ги победим. Сигурен съм, че няма да е лесно, но имаме сили за пълен успех.

- В състава сте общо десет футболисти на възраст над 30 години. Не говори ли това за застаряване на отбора? Очакваше се да има повече нови лица, но срещу Ирландия излизаме със състав с доста висока възрастова граница?

- Не мисля, че това е проблем. Възрастта между 28 и 31 години е най-добрата за всеки професионален футболист. Може да звучи клиширано, но във футбола има можещи и не можещи. Аз мисля, че в състава са повикани опитни футболисти, които могат да играят както трябва.

- Вероятно е така, но в националния отбор няма почти никаква нова генерация, като изключим Ивелин Попов и още един-двама. На какво се дължи това?

- Вижте, не е коректно сега да говоря за качествата на поколението, което идва отдолу.

- Болната тема тези дни е ЦСКА. От фаворит за титлата бившият ви отбор стана втори в крайна сметка. Какво мислите за това?

- Горчив край... Всичко се реши в дербито с Левски. Ясно е, че при една такава загуба отборът се срива психически. След поражението във Варна вече всичко беше ясно. Левски нямаше къде да загуби.

- Все пак Левски загуби точки, при това от бившия ви отбор Миньор на Герена?

- Вижте, аз съм убеден, че Миньор в този мач игра за себе си, а не да прави услуга на ЦСКА. Момчетата се представиха отлично, заслужават адмирации.

- Бяхте пряк свидетел на разбиването на ЦСКА през миналата година. Не ви ли се струва, че при тези обстоятелства не биваше от ЦСКА да се иска шампионска титла на всяка цена?

- Така е, но резултатите в първенството показаха друго. Вярно е, че в клуба имаше големи проблеми, огромно текучество на играчи. Само че в един момент ЦСКА започна да печели мачове, да трупа актив, имаше 4 точки повече от Левски. В такава ситуация на никого на Армията няма да му хрумне нищо друго освен това, че ЦСКА трябва да стане шампион. Има и друго - преди мача с Левски се създаде настроение, че едва ли не ЦСКА е толкова по-силен, че трябва да спечели с 2-3 гола разлика. Това също изигра лоша шега. Когато един срещу друг са ЦСКА и Левски, никой не може да предвиди какво може да се случи.

- През лятото ви продадоха за 450 000 евро, но старото ръководство на ЦСКА така и не се разплати с вас. В едно интервю бяхте казали: "Няма да ставам спонсор на Томов". Как стоят нещата при новото ръководство?

- Имаме споразумение за изплащане на сумата, но не ги притискам, стремя се да бъда коректен. Наясно съм, че господата от "Титан" трябва да извадят прекалено много пари, за да стабилизират клуба, да покрият натрупаните задължения и т.н. Но това, което съм заработил като футболист в ЦСКА, държа да си го получа, без, разбира се, да притискам ръководството на клуба. Дал съм много за ЦСКА, клубът също ми е дал много, смятам, че нещата ще се уредят.

- Как виждате бъдещето си?

- Засега плановете ми са свързани с Металург. Там се чувствам добре, играя като титуляр, Европа е пред нас.

7 Дни Спорт

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация