Уикенд под знака на изненадите

19:10
Уикенд под знака на изненадите
Ако футболът е велика игра, то е защото не винаги предварително соченият за фаворит отбор печели. Именно това се случи с не един европейски колос този уикенд. Байер Мюнхен, Хамбургер, Селтик, Лион, ПСВ Айндховен, Фейнорд, Ливърпул и Арсенал трябваше да преклонят глава пред своите противници.

В Премиършийп "бомбата" дойде още в събота вечер от стадион "Мадейски", където отбора на Рединг нанесе първа загуба на Ливърпул побеждавайки го с 3:1. Истина е, че резултата на отразява обективно събитията на терена, но футболистите на Бенитес определено нямаха ден,а и вероятно повечето от тях мислеха  за предстоящия сблъсък с Марсилия в Шампионската лига. Треньора на червените заложи на почти всички титуляри и в този мач, но след спорна дузпа отсъдена в полза на "кралете" и две греди в актива на "мърдсисайдци" трите точки бяха прибавени към актива на домакините.

Отборът на Арсенал изживя тежка седмица, в която загуби пет точки, като по този начин позволи на Манчестър и Челси да съкратят преднината им. През седмицата "топчиите" завършиха наравно при визитата си на "свраките", а в неделния късен следобед в двубой с друг тим от северна Англия, какъвто е Мидълзбро, допуснаха загуба с два на един, която е и първа за футболистите на Арсен Венгер през настоящата кампания. Ранен гол след 100 % дузпа в полза на домакините доведе до тяхната преднина, а последвалите минути само затвърдиха впечатлението, че Мидълзбро е решен на всичко, за да се измъкне от зоната на изпадащите. В 74-та минута чрез турския национал Тунчай отборът на Гарет Саутгейт доби комфортна преднина, за да се стигне до последната минута от продължението на тази среща, в която Томаш Росицки отбеляза почетното попадение за своя отбор, оказало се крайно не достатъчно и дошло твърде късно за промяна.

Бундеслигата също мина под знака на изненадите. Байерн М не успя да разпечата вратата на предпоследния Дуисбург, дори и с футболисти като Клозе, Тони и Рибери. Вече в няколко поредни мача се наблюдава голова суша при "баварците", започнала с нулевите равенства срещу Борусия Д и Айнтрахт.

Добрата новина за лидера в класирането е издънката на преследвача Хамбургер, който също завърши при нулево равенство с последния в класирането тим на Енерги. Като цяло отборът от Северна Германия не показва някакво впечатляваща резултатност, но все пак отбраната на Енерги не трябваше да е проблем за домакините, тъй като това е едва четвъртия мач през сезона, в който тимът от Котбус не допуска гол. Другият претендент за титлата Вердер също не се възползва от грешките на своите конкуренти. Задачата на "бременските музиканти" в гостуването на Хановер обаче беше много по-трудна и загубата не е толкова изненадваща.

В Ередивизие също беше хвърлена бомба, тъй като ПСВ преживя една от малкото си загуби като домакин в първенството за последните години. Интересното е, че тя не дойде срещу Аякс или Фейенорд, а срещу скромния състав на Рода. При това до 80-тата минута резултатът беше 0:4. В последните 3 сезона ПСВ беше губил само 3 пъти в Айндховен и този резултат наистина трябва да се възприема като изненадващ.

Фейенорд също разочарова феновете си с нулевото равенство като гост на новака ВВВ Венло, чиято отбрана допускаше почти по 2.5 гола средно на мач. От цялата ситуация се възползва Аякс, който се изкачи на върха след трудна победа над Вилем ІІ.

Във Франция също не липсваха изненади, като най-голямата от тях беше поражението на Лион. То обаче може да се каже, че донякъде е оправдано, заради голямата преднина на шампионите пред преследвачите си и предстоящия важен двубой срещу Рейнджърс за Шампионската Лига.

На север от Англия също се получи изненада и то не от кого да е, а от настоящия шампион на Шотландия, Селтик. "Детелините", които се класираха за 1/16-ет финалите на Шампионската лига след три победи у дома, позволиха на непретенциозния отбор на Сейнт Мирън да открадне точка от " Селтик Парк".

Много футбол, много голове и много изненади. Измина един наистина вълнуващ футболен уикенд, а предстои друг такъв. Да се надяваме, че и предстоящия ще бъде не по-малко интересен и динамичен. Предстои да разберем.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация