Сани Жекова - и сме красиви, и сме най-добри

12:27
Сани Жекова - и сме красиви, и сме най-добри
Александра Жекова често попада в класациите за най-красиви спортистки. Сега в Сочи елегантната състезателка по сноуборд мина през олимпийските игри и трасета под добре познатото в родния спорт мото "И сме най-красиви, и сме най-добри".

Освен със сексапил и изящно каране обаче този път Сани Жекова впечатли най-вече и със своята изключителна скромност. Чаровната софиянка твърдо е в Топ 5 на най-добрите сноубордистки на планетата. Но категорично е най-толерантната! След като италианката Микаела Майоли буквално я изхвърли от трасето и й отне напълно заслужения бронзов медал, българката не каза нито една лоша дума срещу съперничката си. В днешния агресивен век Сани се показа не само като добре възпитана, но и като изключителен спортист. "Не може да ме е яд на спортист, който е тръгнал да побеждава за страната си", великодушна бе Жекова. Въпреки че малшансът я спохожда на втори поредни зимни олимпийски игри. Преди 4 години във Ванкувър българката се контузи в квалификациите и по-късно не бе в състояние да стартира.

А травмата се оказа сериозна. Жекова по спешност бе оперирана в Олимпийското село, а с това българската надежда за отличие във Ванкувър също угасна. Както се случи и сега в Сочи след неумелия завой на италианката, изхвърлил и двете от трасето. На първата олимпиада, на която кара, Сани Жекова още е твърде млада . В Торино 2006 силите стигат само до квалификациите.

Въпреки злощастния развой на събитията Александра вече обяви - има амбиции да стартира на четвърти зимни игри. През 2018-а в Пьонгчанг звездата на сноуборда ще е на 30 години и във върхова форма, както самата тя каза.

А че Сани умее да превъзмогва трудностите, го доказва спортният път досега. След оздравяването след Ванкувър Жекова сякаш се изстрелва в нова орбита. Печели две победи за Световната купа в Ароза (Швейцария) и става първата и единствена засега българка, завършила сезона под №1 в световна ранглиста на Международната федерация по ски в дисциплината бордъркрос (2011 г.). Година по-късно взема сребро на зимните екстремни игри в Аспен (САЩ). "Една от детските ми мечти се превърна в реалност", написа тогава Жекова във Фейсбук.

Александра е голям любител на екстремните спортове, на динамиката и загатва за това отдавна. Запалва я нейният баща Виктор, неин треньор досега. Самият той е един от първите ни елитни състезатели по сърф и сноуборд. А по-късно страстта си превръща в професия - открива училище за сърф на къмпинг "Арапя" и там малката Сани получава първите си уроци във водните спортове.
На 2 години започва да кара алпийски ски, а на 8 г. се качва на сноуборд и оттогава не слиза от него. Пет години по-късно Жекова печели и първия си голям трофей - световната титла по сноуборд за деца.

"Състезателният дух е в кръвта ми - казва Сани. - С баща ми сме силен екип. Разбираме се много добре. По пистите той е моят треньор, а когато постигна успех, се превръща в мой баща. И се радва заедно с мен. Работи добре и всички го забелязват."И наистина е така. В сноуборда Виктор Жеков се слави като един от най-добрите специалисти в света. Не само като владеене на тънкостите на спорта, но има отлични умения за обработка на бордовете. Прекарва часове над тях.

Чуждите треньори пък често прибягват до неговите съвети. Малко известно е, че Виктор е добър специалист и в сърфа. На олимпиадата Атина 2004 замина като треньор на най-добрата ни състезателка тогава Ирина Константинова.
Заради всичко това адреналинът в кръвта на Сани не е случаен. Тя го показва и чрез хобитата си - уейкборд, гмуркане, моторни спортове. Увлича се още по голф, арт дизайн, музика, архитектура. Като дете тренира и модерен балет.

"Сноубордът и танците имат много общо - казва Жекова. - На борда трябва да си пластичен, много мек и да имаш чувство към терена. Същото е и с танците и когато искаш да танцуваш, трябва да си много гъвкав, да се оставиш да те води ритъмът."

Жекова ще е и новото лице в шоуто "Денсинг старс" и вече не крие амбициите си за победа. "Никога не участвам на олимпийски принцип", разкрива тя.
Чаровната софиянка е имала не едно и две предложения да се състезава за други държави. Но категорично ги отхвърля.

"Аз съм българка, искам да представям страната си - казва тя. - Искам хората да се радват и гордеят с нашите постижения."

Като формула за своя успех Жекова посочва изключителната дисциплина, психическа устойчивост, както и многото вяра и търпение. А дали е суеверна? Може би малко. На състезание винаги си носи кръстче, дар от дядо , донесено от Витлеем. "Вярвам в силата му, защото, когато го нося, ми се случва нещо хубаво", признава Сани.

На път не тръгва без книга, често на любимия автор Робин Шарма (канадски писател, специалист по мотивацията, лидерството и развитието на личността - б.р.). Разкрива, че не обича "глупави" женски списания. Заради честите си контакти с хората задължително носи със себе си iPod, телефон и компютър. Завършила е френската гимназия, но освен френски говори отлично и английски.

Като всяка млада дама в ежедневието Сани предпочита да се облича спортно-елегантно. Изградила е собствен стил, който се отличава с изключително изящество. Усетът към красивото е наследила от майка си Божана, която се занимава с реклама.

Пътуванията са едно от любимите занимания. И въпреки многото ангажименти, винаги намира време за приятели. А след края на кариерата си мечтае да се занимава с нещо креативно - графичен дизайн или мениджмънт. Но засега голямата цел вече са олимпийските игри през 2018-а в Пьонгчанг.

Автор: Красимира Станкова, в."Труд"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари