Шампионска лига след груповата фаза

11:56
Шампионска лига след груповата фаза
Деветдесет и шест мача от груповата фаза на най-комерсиалния турнир са вече в историята. Тридесет и два отбора разпределени в осем групи се впуснаха в битка за шестнадесет места даващи право на продължение в елиминационния етап на борбата. Имаше доста изненадващи резултати, някой дори шокиращи.

Група "А" събра отборите на Ливърпул, Порто, Олимпик Марсилия и Бешикташ. Миналогодишният финалист от града на "Битълс" стартира повече от разочароващо и след първите три мача бе на последната позиция само с една спечелан точка. Притиснат до стената, отборът на Рафа Бенитес изигра следващите си срещи пределно концентриран и постигна три победи, като впечатляващо е резултатите които постигна - 8:0, 4:1 и 4:0. Логично това му отреди място сред шестнадесетфиналистите.

Порто също показа едно постоянство, което спомогна за първата им позиция и надежди при жребия на 21-ви този миесец.

Бившият европейски шампион Марсилия показа повече воля и желание от  Бешикташ и зае третата позиция, която му дава право на участие в турнира на УЕФА. Колкото до турския отбор, то не му остава нищо друго, освен да концентрира усилията си във вътрешното първенство.

Група "B" поднесе и най-голямата изненада с оглед последната позиция на испанския Валенсия. "Прилепите" напълно разочароваха с изявите си и след като регистрира една единствена победа и спечели общо пет точки, се прости с по-нататъшното си участие на европейска сцена. В тази група напред продължават отборите на Челси и Шалке, а приятната изненада - Розенборг ще участва в турнира за купата на УЕФА.

В група "С" избухна и най-голямата  бомба, дошла от гръцкия шампион Олимпиакос. Гърците изиграха двубоите си като голям отбор и съвсем логично в края се поздравиха с напълно заслужено класиране в следващата фаза на турнира. Първата позиция очаквано бе заета от "белия балет". Ако може да говорим за разочарование в тази група, то несъмнено това са "римските орли". Италианците не успяха да намерят ритъма от играта си през изминалия сезон и това допринесе за последното място и отпадане. Вердер също не показа максимума от себе си, но все пак в директната битка с Лацио показа по-голямо желание и зае третата позиция.

Група "D"  се оказа безпроблемна за настоящия еврошампион и първата позиция, която заеха футболистите на Милан е повече от логична. Интересна бе битката за второто място, като апетити към него до последно имаха останалите три отбора. Късметът кацна на рамото на шотладнския Селтик, който след три победи у дома очаква своя следващ съперник. Истинска катастрофа за украинския шахтоьр настъпи в последния им мач от групата и то пред своя публика. Нуждаещи се от победата за да продължат, те позволиха на Бенфика да ги победи и изхвърли от всяка борба. Португалците останаха с утехата от третата позиция и участие в Европа и на пролет, макар и в купата ан УЕФА.

Група "Е" премина под диктовката на испанския гранд Барселона, който спечели 14 от 18 възможни точки. Втората позиция отново очаквано бе за отбора на Лион, но французите трябваше да треперят до последния си двубой с оглед развитието до момента. Гостуването в Шотландия на вицешампиона Глазгоу бе повече от успешно и след класическа победа с 3:0 те продължават напред. За шотландците остана третата позиция, която можеше и да им се изплъзне, ако немския шампион Щутгарт бе започнал далеч по рано да демонстрира онзи футбол, донесъл им титлата в Германия през последния сезон.

Група "F" събра старите познати Манчестър и Рома, а компания им правиха отборите на Спортинг Лисабон и Динамо Киев. Английският шампион демоснтрира изключително силен футбол и петте победи, които регистрира са красноречив показател за класата и амбициите на този отбор. След тях в класирането се нареди Рома, а третото място бе за тима от Португалия. Динамо не успя да запише и точка, което е и най-слабото представяне на тима във всичките му участия от турнира до момента.

Група "G"  донесе радост за Интер и Фенербахче, които напълно заслужено продължават, докато руския ЦСКА, останал с една точка, ще посрещне Новата година, анализириайки своите грешки и представяне.  Холандският ПСВ не успя да се пребори с "фенерите" и след равенство у дома и загуба в Турция приключи на трета позиция.

Последната група "H" събра лондонския Арсенал, испанския Севиля плюс Стяуа и Славия Прага. Първоначалните прогнози за лесно класиране на първите два отбора се препокриха изцяло с последвалите събития. След като допуснаха загуба на старта в Лондон, Севиля не позволи да прахосва повече точки и зае първата позиция в крайното класиране. "Топчиите" едва ли ще бъдат доволни от второто място, след като водеха в групата през повечето време, а сега ще трябва да се изправят срещу някой от победителите в групите сред които са Барселона, Интер, Реал. В битката за трето място, чешката Славия успя да излъже у дома Стяуа и след един на един в Румъния си осигури място на пролет в купата на УЕФА.

Остава седмица до жребия за директните елиминации. От сега се вижда, че отборите на Ливърпул и Арсенал ще имат срещу себе си наистина силни тимове, а това предвещава зрелищни битки и много емоции за феновете на тази игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

arsen
14.12.2007 23:06

Наистина,жребият на 21-ви ще изправи ливърпул и Арсенал срещу някой от 2та италиански и 2та испански гранда-милан/интер и барса/ реал плюс порто и севиля.Това е вече исински тест за 2та горящи от желание да се докажат англииски тима