Спас Делев: Не ме интересуват парите, а червената фланелка

10:50
Спас Делев: Не ме интересуват парите, а червената фланелка
ЦСКА продължава да следва политиката си, налагана от години, а именно да прави най-силните трансфери в България. "Червените" винаги са били притегателна сила за най-добрите и перспективни футболисти у нас. Такъв е и случаят с нападателя на Пирин Благоевград Спас Делев. Верен на традицията, "Меридиан Мач" първи предлага обширно интервю с играча, който се превърна в най-апетитната хапка на родния трансферен пазар. Първият футболен всекидневник вече информира армията си от читатели, че Спас Делев ще играе под наем в ЦСКА през следващия сезон. Другата седмица той ще премине медицински прегледи, а веднага след това заминава с отбора за подготвителен лагер в Австрия, където ще направи своя дебют с фланелката на "червените".

- Спасе, през следващия сезон ще играеш за ЦСКА. Очаквал ли си такъв скок в кариерата си само за шест месеца?


- Честно казано, не съм вярвал, че за толкова кратко време ще отида в ЦСКА, който безспорно е най-големият клуб в България. Няма две мнения по този въпрос. През зимата дори не съм си и помислял за това. От малък имах мечта един ден да заиграя при "червените" и сега не мога да повярвам, че тя е напът да се сбъдне. Много съм щастлив. Ако си спомняте, още когато с Пирин отстранихме ЦСКА от турнира за Купата, казах, че един ден искам да заиграя на "Армията". Този ден вече е все по-близо.

- Имаше ли интерес от други отбори към теб?

- С мен лично никой не е говорил. Не знам нищо конкретно за друг отбор. Знам само за ЦСКА. От медиите научвах за Левски, но само толкова...

- Разкажи нещо повече за кариерата си?

- Роден съм в Петрич, но съм от село Ключ. Там съм израснал, там живее семейството ми, там са по-голяма част от приятелите ми. Тренирал съм в Беласица Петрич три години, след което преминах в Пирин, където съм вече шест години. В Пирин отидох с изпит за школата. От 16-годишен играя при мъжете. Две години играх във "В" група, после в "Б", а от пролетта и в елита. Общо взето, засега всичко при мен върви постепенно, не прескачам отделните етапи.

- От какво семейство си и би ли разказал нещо повече за личния си живот?

- От скромно семейство съм. Майка ми е шивачка в един цех в Петрич, а баща ми е безработен. Сестра ми е по-голяма с две години от мен и работи в София като фризьорка. Завършил съм механотехникума в Благоевград. Сега живея в апартамент под наем в Благоевград заедно с братовчедка ми, която е студентка там. Иначе Ключ е едно от най-големите села в региона. Едва ли има човек, който да не знае за битката при село Ключ, при цар Самуил.

- Казваш, че от малък симпатизираш на ЦСКА, ходил ли си на мач на отбора в София?


- Да, първия път, когато отидох на мач на ЦСКА на "Армията", си остава незабравим спомен за мен. Това бе на дербито ЦСКА - Славия. Тогава за първи път стъпих на стадиона в Борисовата градина, баща ми ме заведе. ЦСКА спечели, но не си спомням с колко, радвах се много. Иначе, цялото ми семейство е от ЦСКА, дори и роднините ми са от ЦСКА. От цялата ми рода само чичо ми е левскар и когато играят ЦСКА и Левски, постоянно спорим и се закачаме с него. Той дори се опитваше да навие мен и баща ми, ако имам оферта от Левски и ЦСКА, да избера тази на "сините". Аз обаче съм му казал, че това е невъзможно. Всеки млад футболист знае, че може де се развие най-добре в ЦСКА. Това е клубът, който е дал най-великите футболисти на българския футбол и който е трамплин към големия футбол на Запад. Затова аз поставям ЦСКА над парите. Тоест, дори и други отбори да ми дават повече пари от ЦСКА, ако зависи от мен, винаги ще избера да играя за "червените". Повярвайте ми, така би направил почти всеки млад футболист.

- Кой мач смяташ за най-силния си с екипа на Пирин?

- Може би срещу Левски в полуфинала за Купата. Въпреки че не успях да вкарам гол, мисля, че се представих на ниво, както и в последния кръг, когато направихме 1:1. Много голямо желание имах да вкарам на Левски, но за съжаление не успях. Нищо, ще го направя с екипа на ЦСКА.

- Кога се почувства по-щастлив, когато отстранихте ЦСКА или Левски?


- Определено когато бихме ЦСКА се радвахме повече със съотборниците ми, защото ЦСКА е по-големият отбор и да триумфираш на "Армията" си е истински подвиг. Да биеш Левски в Благоевград не е толкова трудно.

- Би ли описал силните и слабите си страни?

- Бързината е най-силното ми качество. Слабото място ми е, че доста често действам прибързано, особено пред гола. Опитвам се да участвам активно и в дефанзивен план. Физически мисля, че се чувствам прекрасно. Предполагам, че всичко това си личи на терена. Но не е редно аз да говоря за себе си, по-добре е треньорите да ме оценяват.

- Коя е любимата ти позиция в атака?

- Чувствам се най-добре на върха на атаката, като централен нападател. Много хора обаче казват, че не там ми е мястото, защото съм много нисък. Що се отнася до фланговете, по-удобно ми е да играя отляво, въпреки че силният ми крак е десния.

- Ако ти предложат номер в ЦСКА, кой би си избрал?

- Ако е свободен, ще си избера 7-и номер. Гледам, че през пролетта никой не играеше с него в ЦСКА (б.а. - Владмир Манчев бе контузен). Ако не седми, то ще взема 77-и.

- Кой е любимият ти футболист?

- Димитър Бербатов, на него симпатизирам. Наскоро гледах филма за него и настръхнах като видях откъде е тръгнал и докъде е стигнал. Все пак съм бил малък, когато играеше в ЦСКА и не си спомням този период. Но това е, който мине през "Армията" и има желание да се развива, стига далеч. Стига, разбира се, да е сериозен, а аз мисля, че съм такъв. Просто ЦСКА стимулира всеки млад футболист да направи кариера, да направи нещо, което хората да помнят.

- Как реагират твоите приятели на писанията около теб, на това, че ти предстои трансфер?

- Моите приятели в селото много, много не се интересуват от футбол, но все пак са много щастливи за мен и всички ми пожелават един ден да стигна Бербатов. Хората се радват за мен, когато играя добре.

- Имаш ли любим чуждестранен отбор и футболист?

- Любимият ми отбор е Манчестър Юнайтед, а любимият футболист Лео Меси.

- Каква е рецептата за успехите на Пирин?

- Имахме много добър колектив. В началото, когато се обединихме двата отбора, нещата не бяха наред. Футболистите от елитния Пирин ни гледаха едва ли не на кръв, тези които дойдохме от "Б" група, но постепенно всичко си дойде на мястото. Много съм благодарен на съотборници ми. Постепенно успехите на Пирин не закъсняха. Съжалявам само, че не спечелихме финала за Купата на България. Благоевградската публика заслужаваше този успех, Пирин като клуб също.

- Кой футболист на Пирин ти допада най-много?

- Борис Галчев. Той е много интересен играч и на терена се разбираме отлично. Той е футболистът, който ми е дал най-много извеждащи пасове.

- Какво стана с теб на полуфинала за Купата на България с Левски, когато бе откаран с линейка в болницата, някои казаха, че си имал проблеми със сърцето?

- Бях болен преди мача, но не бях казал на никого. В болницата ми съобщиха, че съм изкарал грип на крак и оттам са дошли болките в гърдите.

- Притеснява ли те фактът, че ръководството на ЦСКА обяви свиване на бюджета и намаляване на заплатите с по 40%?


- Мен не ме интересуват парите, а червената фланелка. За какви пари изобщо става въпрос, щом мога да заиграя в ЦСКА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nadellin
26.06.2009 23:46

много ме радва това момче *smile* а сега нали е при нас в ЦСКА!
видях го как се раздаваше на терена на полуфинала срещу ЛеФски
по мое мнение беше най-добрия на терена, направи ми добро впечатление, тичаше из целия терен и се бореше...заслужаваше да отбележи...и после се случи онова *sad*много се притеснихме, хем се радвахме за победата, хем ни беше кофти
добре, че се оказа просто грип и се оправи бързо
аз тогава за пръв път стъпих на стадиона на Пирин, и кот биха леФскарите ми напълниха душата
добре помня оня ден, с колегите леко се изнизахме от лекции *joking*
...и стига с тия тъпи злобни коментарчета ЦСКА е била, е №1, е и виниги ще бъде!
Делев с №7 и мачкаме...Пожелавам му успех!

assty
25.06.2009 12:54

Futbulfen-ей тъпанар да не би в отборчето от суха река Спас ще стане футболист сините мишки да са благодарни че им даваме шанс да съществуват и има продажни ръководители в ЦСКА че да можете да съществувате като някакво посредствено отборче

Futbulfen
20.06.2009 23:28

Жалко за Спаско Делев..момчето е талантливо но само до толкова.Отявлен чорбар от малък е .. нека се затрие *sick*

vladovichev
20.06.2009 14:50

ДАВАЙ СПАСЕ !!!

Ти и Иван Стоянов по крилата и Манчев пред Вас - просто не жалете никой !

ivailo_zizov
18.06.2009 17:32

Явно само чичото става от цялото семейство *smile* и разбира от футбол естествено...що се отнася за трансфери в чужбина скоро от ЦСКА няма да има силен такъв... с тези футболисти, не че при нас има свестни, абе въобще слаб футбол и първенство... *sick*

MeToDueB
18.06.2009 12:23

това най-много ми хареса
-- Аз обаче съм му казал, че това е невъзможно. Всеки млад футболист знае, че може де се развие най-добре в ЦСКА. Това е клубът, който е дал най-великите футболисти на българския футбол и който е трамплин към големия футбол на Запад. Затова аз поставям ЦСКА над парите. Тоест, дори и други отбори да ми дават повече пари от ЦСКА, ако зависи от мен, винаги ще избера да играя за "червените". Повярвайте ми, така би направил почти всеки млад футболист

-- прав е .. дано стане нещо от него и да стигне далеч :}