Калоян Андо приключи състезателната си кариера

12:08
Калоян Андо приключи състезателната си кариера
Калоян Андо-Котоошю официално сложи край на състезателната си кариера. Българският Гъливер обяви това пред журналисти в град Осака, където се провежда пролетния турнир по сумо "Хару башьо".

Роденият в село Джулюница борец наскоро прие японско гражданство и се отказа от българското, за да може да стане треньор след края на кариерата си, която приключва на 31-годишна възраст.

Второто най-високо звание в йерархията на древния японски спорт "одзеки" той носи в продължение на осем години и стана първият европеец с този ранг. Калоян Андо все още няма лиценз за треньор "ояката", но като бивш "одзеки" може да работи като наставник в течение на три години след приключване на кариерата си на борец, като в този период ще запази прозвището си Котоошю.

202-сантиметровият българин пристигна в Япония през 2002 г. и рекордно бързо, в рамките на 19 турнира, стигна до престижното звание "одзеки". Котоошю също така е първият европеец, завоювал Купата на Императора. Той стори това през 2008 г.

Калоян неведнъж е признавал, че възприема Япония като своя втора родина и ще остане да живее и работи там след края на състезателната си кариера. Той се ожени за японската красавица Асако Андо на 14 февруари 2010 г., а синът им Кирил проплака за първи път през ноември 2011 г., докато баща му се бореше на супертурнира във Фукуока.



Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари