Барак Обама игра футбол с японски робот

15:18
Барак Обама игра футбол с японски робот
Барак Обама се изправи лице в лице срещу най-новия спортен феномен на Япония - реалистичен робот хуманоид, който може да бяга, скача и да рита топка с президента на САЩ.

Обама се удиви от АСИМО, който е разработен от Хонда. Президентът подчерта потенциала за съвместни проекти с американски университети и фирми в първия ден от азиатската си обиколка.

Той се срещна с АСИМО, който е с размерите на 10-годишно дете в костюм на космонавт, по време на обиколката си на Националния музей на възникващите науки и иновации в Токио. "Приятно ми е да се запознаем", роботът весело поздрави Обама, за когото запознанството също се оказа приятно.

След това АСИМО направи няколко крачки към президента, като показа своя набор от движения, преди да му каже: "Също така мога и да играя футбол". Обама се съгласи и подаде пас на робота, който запрати топката обратно към президента. Роботът показа и най-новия си трик- да скача из стаята.

Няколко секунди по-късно Обама се срещна със студенти. "Трябва да призная, че роботите бяха страшнички, бяха твърде реалистични", каза той.

АСИМО е най-новият прототип от 20-годишен проект на Хонда за разработване на хуманоиден робот. Той може да се използва като мощно средство за възрастни хора или да изпълнява задачи, опасни за хората, като борбата с пожари или почистване на токсични разливи. Според сайта на Хонда, роботът, контролиран от лаптоп чрез безжична мрежа, може да изкачва стълби и да хваща предмети. Това е първата подобна машина, която може да бяга като човек

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари