Фиго: Стоичков е сред най-великите в Шампионската лига

13:00
Фиго: Стоичков е сред най-великите в Шампионската лига
Посланикът на тазгодишния финал в Шампионската лига Луиш Фиго даде интервю преди двубоя Реал Мадрид и Атлетико Мадрид за официалната програма на УЕФА. Кои са най-великите играчи на турнира? Сред тях Фиго нарежда Христо Стоичков.

- Кой е специалният ви момент в Шампионската лига?

- Първите ми мачове съм гледал по телевизията като момче. Тогава турнирът беше съвсем нов. Започнах да мечтая един ден и аз да играя в него. Не смеех да мисля, че мога да го спечеля. Но и това се случи преди 12 години с "Реал" в Глазгоу - най-великият момент в кариерата ми. Тогава Зинедин Зидан вкара един от най-красивите голове в историята срещу "Байер". Ние започнахме добре, открихме резултата, но германците успяха да се съвземат. Пресираха ни, изравниха. Не бях в много добро състояние, защото дълго време лекувах контузия.

- Помните ли първия си мач?
- Всяка секунда от него. Играх за "Барселона" срещу "Нюкасъл" през 1997 година. Преди това бях участвал със "Спортинг" за Купата на УЕФА. След трансфера в "Барса" успях да усетя тръпката на Шампионската лига. Имах и хубави, и лоши моменти. Не беше приятно първият ми мач да е загуба - 2:3.

- Кои са най-добрите футболисти, с които сте играли?
- За 20 години ми е трудно да определя един човек. Но имах честта да бъда рамо до рамо с едни от най-великите в играта и специално на Шампионската лига. В "Барселона" бях заедно с Христо Стоичков, Пеп Гуардиола и Ривалдо. В "Реал" съотборници ми бяха Фернандо Йеро, Зинедин Зидан, Роналдо, Роберто Карлуш, Дейвид Бекъм и Раул. Всеки един от тези хора заслужава да бъде поставен при легендите на най-вълнуващия турнир в света.

- Кой е Луиш Фиго на днешния футбол?
- Има доста играчи, които са дори с повече качества от мен. Ще изброя Кристиано Роналдо, Ариен Робен и Франк Рибери. Идва и времето на Неймар.

- Липсва ли ви, че не играете в Шампионската лига?
- Чувствам носталгия за големите нощи, за страхотните отбори, за атмосферата, за химна на Шампионската лига. Но хайде да сме реалисти, не мога да се върна на терена. Сега съм само зрител.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация