Жеков: Най-хубавият ми гол е срещу Барса

13:22
Жеков: Най-хубавият ми гол е срещу Барса
"Голът, който никога няма да забравя, е срещу Барселона", заяви Петър Жеков на пресконференция.

Легендарният голмайстор на ЦСКА, Берое и националния тим днес чества своя 70-ти рожден ден и по този повод той получи награда - значка "златна топка", грамота и поздравителен плакет от служебния министър на младежта и спорта Евгения Раданова в Пресклуб "България".

Жеков бе придружен от своя добър приятел Димитър Якимов, а освен това бе уважен и от друга легенда на "армейците" - Димитър Пенев.

"Срещу Барселона играхме в няколко приятелски срещи и турнири. Помня един път как ги бихме на един турнир, а след това те искаха реванш на "Камп Ноу". Получиха си го! Тогава вкарах гол, който помня и до днес. Якимов премина през трима играчи, видя ме, че нахлувам в наказателното поле, но топката тръгна да излиза в аут. Все пак той я стигна и ми я подаде много добре и аз като я ударих от въздуха и вратарят замръзна и само се опита да я боксира. В следващия момент той се чудеше къде е топката, а тя така се бе оплела в мрежата и се бе скрила зад краката му. Целят стадион се смееше", спомня си с усмивка Жеков.

"След тези мачове испанците не искаха и да чуят за нас. Не ни канеха изобщо и чак в края на 80-те се наложи пак да играят с ЦСКА, когато в отбора вече бе Стоичков. Но тогава така се бяха паднали с жребий и нямаше как да откажат срещата. Помня, че ни биха, но имаха много силни играчи. Ние имахме Стоичков. Той много ме уважава. И него, и Пенев, и Костадинов ги научих да играят. Имаха сутрешна тренировка, обедна и оставаха и по нощите да тренират. На мен ми писна в един момент и им казвам, че ще целим греда от центъра и, който успее - ще си ходи вкъщи. Аз я нацелвах от 1-ви или 2-ри път, а те прехвърляха, вкарваха голове, но не можеха да я нацелят в началото. Така се научиха и години по-късно даваха страхотни пасове като по конец", спомня си Жеков.

"Аз доста време не съм го споменавал, но и никой не ме е питал. Сега ще си кажа... Благодаря на моята съпруга. Тя ме подкрепяше много, когато за първи път пристигнах в София и започнах в ЦСКА", добави още легендата на ЦСКА, като сподели един доста любопитен факт:

"Митата като малък бе от Левски. После чак стана от ЦСКА", призна Жеков, като темата бе коментирана и от самия Димитър Якимов:

"Така е. Баща ми беше от Левски и ме водеше на техни мачове. После, като заиграх за ЦСКА и той стана от армейците. Нямаше как", каза Якимов.

Жеков добави още, че не е доволен от представянето на треньорите в ДЮШ на ЦСКА и, че от там тръгват всички проблеми на клуба и най-вече - липсата на родни таланти в състава на Стойчо Младенов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация