Окончателната присъда на Писториус ще е в петък

18:46
Окончателната присъда на Писториус ще е в петък
Прокурорът по делото на южноафриканския лекоатлет Оскар Писториус, който иска ефективна присъда за обвиняемия, заради убийството на приятелката му Реева Стеенкамп, предупреди съда, че правосъдната система също е под наблюдение от обществеността в страната.

Въпреки че защитата поиска Писториус да бъде наказан с обществено полезен труд, прокурорът Джери Нел заяви, че ако параолимпийската звезда си тръгне свободен, съдът рискува да съсипе репутацията на правната система в страната.

"Ако съдебната присъда е твърде лека и обществото загуби доверие в съда, тогава хората ще вземат закона в собствените си ръце. Именно срещу подобно нещо трябва да се бори съда", каза Нел.

Неговите коментари дойдоха след скандалното разкритие, че Писториус се е опитал да плати "кръвнина" на роднините на приятелката си. Освен това, Нел обори и доклада на свидетеля на защитата и пробационен служител Анет Вергеер за доклада й за състоянието на затворите в ЮАР. Според Вергеер в затвора двойно ампутираният спортист може да бъде системно изнасилван, ако влезе в затвора заради убийството на приятелката си. Нел обаче отправи критики към доклада, че е използвана информация от преди девет години и не е споменато, че в затворите вече има специализирани грижи и условия за хора с увреждания.

"Госпожо, намирам това за много безотговорно", каза Нел.

Писториус пък отново не спря да хлипа и повърна по време на процеса. Писториус беше признат за виновен за убийството на приятелката си Реева Стеенкамп. Миналият месец съдия Токозиле Масипа реши, че параолимпиецът е убил приятелката си по невнимание, а в петък тя може да му даде присъда от глоба до 15 години затвор. Защитните трикове за разкаяние на Писториус могат да се окажат решаващи при налагането на присъдата. Защитата на Блейд рънър предложи Писториус да чисти музеи по 16 часа на седмица, което предизвика огромна вълна на недоволство сред обществото. Прокурорът Нел описа предложението като "шокиращо неподходящо".

Очаква се присъдата да бъде произнесена до края на тази седмица, като най-вероятно прокуратурата ще призове още двама свидетели. И защитата, и обвинението ще имат после 14 дена да обжалват решението на Масипа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари